rss      tw      fb
Keres

Századvég: a választókorúak 45 százaléka szavazna biztosan, továbbra is jelentős a Fidesz-előny

MTI 2012. szeptember 28., péntek 16:17

A Századvég szeptember végén készített közvélemény-kutatása alapján a választókorúak 45 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi voksoláson. A pártok erőviszonyai alig változtak.

A választási aktivitás a múlt hónaphoz képest a hibahatáron belüli mértékben csökkent, a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya pedig kis mértékben növekedett, a megkérdezettek 46 százaléka tartozik ide - olvasható a Századvég összefoglalójában, amelyet pénteken küldtek el az MTI-nek.

A Fidesz előnye eszerint továbbra is jelentős mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében a legnagyobbik ellenzéki párt, az MSZP előtt. A kormánypárt a teljes népességében 23, az MSZP 12, a Jobbik 8, az LMP 5, a Demokratikus Koalíció 3 százalékon áll, utóbbi kivételével mindegyikük egy-két százalékot veszített az augusztusi adatokhoz viszonyítva.

A biztos szavazó pártválasztók 41 százaléka a Fideszre, 27 százaléka a szocialistákra, 17 százaléka a Jobbikra adná voksát. Az LMP-re 7, a DK-ra 5 százalék szavazna. A Fidesz és az MSZP egy-egy, a DK két százalékot javított, míg LMP egy, a Jobbik pedig három százalékot rontott ebben a körben.

A Századvég ezer embert kérdezett meg szeptember 24. és 27. között, a felmérés hibahatára +/- 3,2 százalékpont.