rss      tw      fb
Keres

Európai uniós támogatással újul meg a fehérvárcsurgói és a bicskei kastélypark

MTI 2012. szeptember 28., péntek 16:14

Európai uniós támogatással újul meg a fehérvárcsurgói és a bicskei kastélypark; a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. először részesült a történelmi parkok rekonstrukciójára fordítható uniós támogatásban.

A támogatási szerződést a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban sajtótájékoztató keretében adták át pénteken.

A 21 hektáros fehérvárcsurgói kastély parkjának és tavának helyreállítására több mint 12,6 millió forintot, a bicskei Batthyány-kastély mintegy 10 hektáros arborétumának és a hozzá tartozó tónak a felújítására pedig 12,5 millió forint európai uniós támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes növénykertek és védett történelmi kertek megőrzése és helyreálltása elnevezésű pályázat keretében az MNV Zrt.

Marjay Gyula, a zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelő főigazgatója arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy már csak az aláírásra vár az a pályázat, amelynek eredményeként a projekt teljes költségét kitevő európai uniós támogatással, parkonként mintegy 200-230 millió forintos költséggel elvégzik a két történelmi kert teljes felújítását, beleértve azok épített értékeinek, az utaknak, hidaknak, pavilonoknak a helyreállítását, illetve visszaállítását is.

A kivitelezés mindkét parkban várhatóan jövőre kezdődik, a projekt az európai uniós támogatási ciklus végéig fejeződik be.

A támogatási szerződés átadásakor Törő Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi parkok helyreállítása azok értékeinek megőrzése mellett a turizmus fejlesztését is szolgálja.

Schmidtné Cser Viktória (Fidesz), Fehérvárcsurgó polgármestere elmondta: a falu önkormányzata rendeletben helyi védett természeti területté nyilvánította a Károlyi-kastély parkját.

Tessely Zoltán (Fidesz), Bicske polgármestere arról számolt be, hogy a város önkormányzata a kastélypark felújításához kapcsolódva, befejezte a csillagda újjáépítésére, valamint a központi tér felújítására szolgáló pályázat előkészítését.

Károlyi György, a Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. vezérigazgatója - a történelmi család leszármazottja - elismeréssel szólt arról az együttműködésről, amely a kastély épületegyüttes felújítása során kialakult a munkálatokat koordináló társaság és a kastély akkori fenntartója között.

Mint mondta, bár a kastély és a hozzá tartozó tájképi jellegű kert állapota 1945-1989 között erősen leromlott, nem szenvedett visszavonhatatlan károkat, s így lehetséges az eredeti állapotának visszaállítása.

A tervek szerint felújítják a növényállományt, az épített elemeket és a sétányokat, revitalizálják a tavat, s tájékoztató táblákat helyeznek ki.

Vásárhelyi János, a Batthyány-kastélyban működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatója szerint a parkrekonstrukció megvalósulásával igazi tündérkertet kapnak az otthon lakói. Mint az MTI-nek elmondta, a cél a 10 hektáros kert történeti állapotának visszaállítása. A rekonstrukció előkészítéseként már megtörtént a kertrégészeti kutatás, amelynek során 100-150 éves utak, üvegházak, szökőkutak alapzatai kerültek elő. A rekonstrukció során nemcsak a növényállományt és a tavat újítják fel, hanem helyreállítják a park egykori épített értékeit is.