rss      tw      fb
Keres

Emmi: 180 millió forintos támogatást kaptak a Biztos Kezdet Gyerekházak

MTI 2012. szeptember 28., péntek 15:52

Mintegy 180 millió forinttal támogatta pályázat útján a kormány a koragyerekkori esélyteremtésben szerepet vállaló Biztos Kezdet Gyerekházakat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint most először támogatta a kormány központi költségvetésből a 2009 óta uniós finanszírozásban működő gyerekházakat. Az új támogatási lehetőséggel azok az önkormányzatok élhettek, amelyek már működtettek korábban ilyen intézményeket, ám uniós finanszírozásuk lejárt.

Mint írták, a 41 pályázóból 40-nek, 589 gyereknek és szüleiknek tudnak segítséget nyújtani. Az eredetileg civil vagy egyházi fenntartású intézmények is kaphattak támogatást, közülük 12-en nyertek a pályázaton.

Jövőre bővíteni tervezik a támogatottak körét, de a 2013-as pályázatban az államtitkárság azt a szempontot is érvényesíteni akarja, hogy a gyerekházak fenntartói egyenlő esélyekkel pályázhassanak.

Az államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a gyerekházak célja, hogy a mélyszegénységben élő, többségében roma származású, súlyos szocializációs hiányokkal küzdő kisgyerekek a későbbi fejlődésük szempontjából legfontosabb korai életszakaszban segítséget kapjanak készségeik és képességeik kibontakozásához, ami elengedhetetlenül szükséges későbbi óvodai beilleszkedésükhöz és iskolai sikerességükhöz.

A programban pedagógusok, logopédusok, védőnők és gyógytornászok kísérik figyelemmel a gyerekek fejlődését. A program fontos eleme, hogy a gyerekek szüleikkel együtt járnak a gyerekházba. Így a szülők megtanulhatják, mit kell tenniük annak érdekében, hogy gyermekük egészségesen fejlődjön.