rss      tw      fb
Keres

Budai Gyula: jó közepes almatermés várható

MTI 2012. szeptember 28., péntek 15:20

Az idén jó közepes mennyiségű almatermés várható, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy a vásárlók figyelmét ráirányítsa a kiváló minőségű termékre - hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken a magyar almát népszerűsítő rendezvényen, Budapesten.

Hozzátette: európai uniós támogatás igénybevételével, iskolai program keretében lehetővé tették, hogy szeptembertől minden gyerek kapjon almát, amelyet pályázaton kiválasztott termelők biztosítanak.

Mártonffy Béla, a FriutVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kiemelte: az elmúlt időszakban csökkent Magyarországon az almafogyasztás. Jelenleg 15-20 kilogramm alma fogy évente személyenként, ezt szeretnék növelni 25-30 kilogrammra a népszerűsítő kampány segítségével.

Szólt arról, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat képes lenne az évi egymillió tonna zöldség és gyümölcs előállítására, ezt nagyban segítik majd a kertészet- és ültetvénykorszerűsítési program keretében elérhető támogatások. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is "zászlóshajó" szerepet tölt be - tette hozzá.

Mártonffy Béla az MTI-nek elmondta: becsléseik szerint az idén Magyarországon 30 ezer hektáron 450 ezer tonna alma terem, amely több a tavalyinál, de 150 ezer tonnával kevesebb a lehetségesnél.

Elmondta, hogy az idén a magyar almaültetvényeket kevesebb természeti kár érte, mint a csonthéjas gyümölcsökét, így jó közepes termés lesz. Az alma 70 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik.

Mártonffy Béla az alma felvásárlási árait elfogadhatónak nevezte, az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként.

A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint stabil belső piacot kell teremteni az almának, és ha ez megvan, akkor tud az export is sikeres lenni.