rss      tw      fb
Keres

LMP: hozzák nyilvánosságra a Gripen-bizottság jelentését!

MTI 2012. szeptember 28., péntek 15:08

Az LMP azt kéri a Miniszterelnökségtől, hogy hozzák nyilvánosságra az úgynevezett Gripen-bizottság 2007-es jelentését.

A párt közérdekű adatkérést nyújtott be az ügyben - jelentette be pénteki, Jávor Benedek frakcióvezetővel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja lépésüket azzal indokolta, hogy meg akarták tudni, jelenleg hol van az akkori szocialista honvédelmi államtitkár, Vadai Ágnes vezetésével dolgozó, a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló bizottságnak a jelentése és ki a titokgazdája.

A képviselő, aki az esetet gennyes sebnek nevezte, közölte: a jelentést nyilvánosságra kell hozni, hogy az állampolgárok megtudják, kik és milyen okokból döntöttek a vadászgépek beszerzéséről.

Az LMP azt is kezdeményezni fogja, hogy a Legfőbb Ügyészség vizsgálja meg, milyen magyar vonatkozásai vannak a Gripenek eladását övező, több országot is érintő nyomozásnak - tette hozzá.

Jávor Benedek a Gripen-beszerzést a "magyar politikai korrupciós ügyek egyik zászlóshajójának" nevezte. Szavai szerint a mindenkori kormányzatok több mint tíz éve nem tudnak elszámolni azzal a gyanúval, hogy a vadászgépekről szóló döntést befolyásolta a korrupció.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy az eset az első Orbán-kormány alatt nem kapott kellő nyilvánosságot, a második Orbán-kormány pedig élen jár abban, hogy lehetetlenné tegyen minden olyan eljárást, amelynek nyomán a társadalom tisztán láthat.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja kedden jelentette be, pártjuk azt várja az ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló 2001-es döntéssel összefüggő korrupciógyanú miatt. A korábbi honvédelmi államtitkár akkor arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap hétfőn azt írta: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a 2000-es évek eleji vadászrepülő-beszerzések kapcsán. Vadai Ágnes azt is javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely - bár a korrupciót nem vizsgálta - szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül.

A bécsi ügyészség szóvivője, Thomas Vecsey szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy nincs jel magyar szálra az Alfons Mensdorff-Pouilly elleni osztrák vádiratban.