rss      tw      fb
Keres

Románok számára készített vitaanyagot az autonómiáról Sepsiszentgyörgy polgármestere

MTI 2012. szeptember 27., csütörtök 17:41

Román partnerek számára készített vitaanyagot az autonómiáról Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal Árpád egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, sok szó esik mostanság az autonómiáról, de a témáról csak a magyar közösségen belül folyik párbeszéd.

Az elöljáró úgy vélte, nagy szükség lenne a román közösség képviselőivel is megvitatni, hogy milyen következményekkel járna, ha a Székelyföld autonóm státust kapna Románián belül. Elmondta, az autonómiáról szóló román-magyar párbeszéd elindítását szolgálja az a vitaanyag, amelyet elkészített.

Sepsiszentgyörgy polgármestere - aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének az elnöke is - nem látta alkalmasnak a választások előtti időszakot a román-magyar autonómia-párbeszéd elkezdésére, ezért kijelentette: a dokumentumot csak később kívánja vitára bocsátani. "A téma mostani felvetése a román nacionalista pártoknak kedvezne, és meglehet, a magyarok közül is sokan gondolnák, hogy csak a kampány kedvéért kezdtünk az autonómiáról vitázni" - magyarázta a polgármester.

"Mi az autonómia-statútumban azt keressük, hogy mi a jó a magyaroknak, ők a statútumban azt keresik, hogy mit veszítenek. Ha ezen a szemléleten nem tudunk változtatni, soha nem lesz előrelépés" - nyilatkozta az MTI-nek Antal Árpád. Példaként azt a román sérelmet hozta fel, hogy a székelyföldi települések önkormányzataiban a román közösség képviselői kiszorultak a vezető tisztségekből. Hozzátette, az autonómia az etnikai arányosság elvének alkalmazásával ezt a helyzetet is rendezhetné.

Antal Árpád már tavaly bejelentette: belekezdett a Székelyföld területi autonómiájával kapcsolatos vitaanyag elkészítésébe, amely az autonóm jogkörök leírása mellett ezek magyarázatát és a székelyföldi román közösségre vonatkozó szabályozások leírását is tartalmazza.