rss      tw      fb
Keres

ENSZ-diplomaták emlékeztek meg New Yorkban Wallenbergről

MTI 2012. szeptember 20., csütörtök 19:35

ENSZ-diplomaták emlékeztek meg Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról a New York-i Zsidó Örökség Múzeumában - közölte csütörtökön internetes kiadásában az International Business Times.

"Önműködően és a szokásoktól eltérően járt el. Odament az Auschwitzba induló vonatokhoz és embereket húzott elő belőlük" - mondta a Budapesten a vészkorszak idején zsidók ezreit megmentő svéd diplomata példájának ma is élő üzenetéről szólva Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese.

"Nekünk, diplomatáknak úgy kellene cselekednünk, ahogy azt ő tette. Néha a diplomatáknak nem kellene útmutatást kérniük" - hangoztatta Eliasson, aki maga is svéd állampolgár.

Az ENSZ főtitkár-helyettese szerint a diplomatáknak idejekorán és bátran kell fellépniük, különösen annak fényében, hogy atrocitások ma is történnek. A szerda este megtartott megemlékezésen 33 ország diplomatái vettek részt, köztük Magyarország és Svédország állandó ENSZ-képviseletének diplomatái.

Az eseményen David Marwell, a centenáriumi megemlékezésnek otthont adó múzeum igazgatójának moderálásával Wallenberg két biográfusa, a magyar származású, amerikai Kati Marton író-újságíró és a svéd Bengt Jangfeldt történész fejtette ki gondolatait a svéd diplomatáról.