rss      tw      fb
Keres

Kövessék az éhségsztrájkot az onlájn sajtóban!Az Indexen: Az emlékezetes szeptember 10-ei Szily László írás óta (lásd hírösszefoglalónkat: A Gyurcsány-éhségsztrájk: elszabadult véleménymondók) egyetlen újabb hír, írás sem jelent meg a választási regisztráció bevezetése ellen zajló akcióról. (Hacsak nem számítjuk azt, hogy nevezett szerző szeptember 12-én meglátogatta a főváros épülő gyűjtőcsatornáját, és úgy gondolta, ez is, mint bármelyik, kiváló alkalom rá, hogy bemosson még egyet Gyurcsánynak, így: „Mi történne, ha elerednének az exminiszterelnök könnyei, és a Könnyező Gyurcsány óránként tízezer köbméter sós vízzel árasztaná el a főváros túlterhelt csatornahálózatát?
Nyugodjanak meg: most már semmi!”)

Az Origón: A portál egy szeptember 10-ei videobeszámoló (amelynek ezt a korántsem bulvárhangzású címet adta: A Kossuth-szobor mögé jár pisilni Gyurcsány, de az összeállításban legalább esik szó az éhségsztrájk okáról és céljáról, az előzetes választási regisztrációról), illetve az ellenakcióról szóló tudósítás (Nagy zabálással cukkolnák az éhségsztrájkoló Gyurcsányt) óta szintén nem közölt sem hírt, sem véleményt nemcsak magáról az akcióról nem, de az előzetes választási regisztráció problémájáról sem. Beérte azzal, hogy közzétett két másutt megjelent információt (egyik sem bulvár, mind a kettő a lényegről szól, nézzék csak meg!). A Népszabadság cikkét közölte (132 ezer forintba kerül Gyurcsány akciója), illetve egy egészségügyi leírást (Veszélyes lehet az éhségsztrájk – Fejfájás, émelygés, szédülés). Az előbbi „hírt” így zárta: „Gyurcsány Ferenc hétfőn az [origo]-nak azt mondta, napokig lavórban fog mosakodni, és a Kossuth-szobor mögötti mobilvécébe jár pisilni.”

A hvg.hu-n: A hírösszefoglalónkban idézett szeptember 10-ei Gyurcsány-ellenes kirohanás óta a portál legalább néhány MTI-hírt közölt (a másik két portál még ezeket sem), úgymint: Megint terítékre került Magyarország a külföldi sajtóban; „Le kell váltani Orbán Viktort” – Gyurcsány üzent az MSZP-nek és az LMP-nek; Orbánnal fotózkodhat, ha a Kossuth téren jár; 132 ezerért használnak közterületet az éhségsztrájkoló Gyurcsányék, illetve közölt egy saját tudósítást a Varga fideszes képviselő kijelentései ellen tiltakozó babakocsis nőkről, s ebben megjegyzi: „Tudósítónk szerint a csoport látványosan távol áll a téren a választási előzetes regisztráció ellen éhségsztrájkoló Gyurcsány Ferenc sátrától.” Közölt ezen kívül egy könyvajánlót Ajzószerek a Gyurcsány-diétán címmel: „Tisztelt Gyurcsány Ferenc elnök úr! Esik és éhezik. Ennyi ikes ige között nincs más mentsvára a szavazónak, minthogy új avagy régi könyveket vegyen kézbe. Ne piszkálja a sárazsadányi szőlőfürtöket. Ne nyúlkáljon a narancsos bukta felé. Olvasson, hogy figyelmét elterelje az eső és szeme kopogásáról.” Szeptember 13-án, azaz tegnap pedig teljes részletességgel átvette a beol.hu tudósítását arról, mivel indokolta egy jobbikos képviselő, hogy ételosztást tartottak az éhségsztrájkolók ellen: „Gyurcsány személye és működése hiteltelenné teszi a saját kezdeményezését”, „Én személy szerint viszek jó szarvasi kolbászt és ha megéheznek a kamu éhségsztrájkban, szívesen megkínálom Gyurcsányt és embereit”. Ennyi leírt mondatot nemhogy az éhségsztrájkolóknak, de még a választási regisztrációnak sem szenteltek az elmúlt négy napban.

A stop.hu-n (a szocialista párthoz „közel álló” portálon): szeptember 10-e, az éhségsztrájk kezdete óta egyetlen, szeptember 11-ei cikkben esett szó az éhségsztrájkról és magáról az előzetes választási regisztrációról, így: „Valószínűleg hiába éhségsztrájkol Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, mert az, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kötik, alkotmányosan nehezen támadható megoldás lesz.”


Láttak már ilyen példás összeműködést a portálok közt? Tapasztalták már ennyire egyértelműen, mit jelent az, ha a sajtó agyonhallgat nemcsak egy politikai akciót, hanem magát a problémát is, amely miatt az akciót szervezték? Arra az időre biztosan, amíg ezt a problémát olyan ember veti fel, akinek a létezéséről legfeljebb kiátkozási célból hajlandók tudomást venni? Hogy még csak tudósítói, hírközlői feladatuknak – az olvasók tájékoztatásának – sem hajlandók eleget tenni, azaz a Gyurcsány megsemmisítésére irányuló elszántságuk mérhetetlenül nagyobb, mint a szakmai tisztességük?

Ha ezek után még egyszer bárki a politikai pártokat akarja szidni, mert zsigeri ellenszenveik vagy saját hatalomvágyaik miatt még Orbán leváltása és a demokratikus viszonyok restaurálása érdekében sem hajlandók szóba állni egymással, jusson eszébe, hogy ezek a pártok éppen olyanok, mint bármi más ebben az országban. Megismétlem: Magyarországon nincsenek ügyek, csak személyeskedések, önzések, akarnokságok és kicsinyes bosszúk vannak. Úgy is nézünk ki. És szégyellhetjük magunkat érte.

(Mihancsik Zsófia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!