rss      tw      fb
Keres

Folyamatosan nő a lisztérzékenyek száma Magyarországon

MTI 2012. szeptember 13., csütörtök 15:19

Folyamatosan nő a felismert lisztérzékenyek száma Magyarországon, de a betegek diétáját sok probléma akadályozza - mondta el az MTI-nek Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesülete elnöke abból az alkalomból, hogy szombaton tartja a szervezet országos találkozóját Veszprémben.

Koltai Tünde szerint az országban a lisztérzékenység a teljes népesség 1-2 százalékát érinti, viszont ennek csupán 10-15 százaléka a már diagnosztizált esetek száma. Sokszor a lisztérzékenységet már csak akkor ismerik fel, amikor szövődményei - így például a csontritkulás - jelentkeznek, holott a betegséget egy célzott vérvétellel ki lehet mutatni.

A lisztérzékenyek legnagyobb problémája a diéta, az egyetlen módszer, amellyel tünetmenetesek lehetnek. Az élelmiszerek vagy nem gluténmentesek, vagy a hasonló termékeknél jóval drágábbak. Az általános forgalmi adó is magas, míg Európában a gluténmentes élelmiszereknek 0-7 százalékos, addig Magyarországon 18, 27 százalékos az áfája - hívta fel a figyelmet Koltai Tünde.

Hozzátette: a lisztérzékenyeknek, azok családjának sok fejtörést okoz a közétkeztetés, a betegségben szenvedő gyerekeket ugyanis nem kötelező ellátni, tehát az önkormányzatokra van bízva, hogy biztosít-e az érintettek számára gluténmentes étrendet.

Koltai Tünde hozzátette: az alapjogi biztos is felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja a gluténmentes élelmiszereket.

Szombaton tíz órakor kezdődik Veszprémben a Kolostorok és Kertek területén a lisztérzékenyek országos találkozója: előadás hangzik el a betegség legújabb kutatási eredményeiről, szó lesz a diétáról, gluténmentes ételeket sütnek, főznek, lehet recepteket, tapasztalatot cserélni, akinek kedve van, városnéző sétára indulhat vagy részt vehet a játékokban, kézműves foglalkozásokban, a táncházban.