rss      tw      fb
Keres

A CBA felvásárolja a gyulai mezőgazdasági közmunkaprogram termékeit

MTI 2012. szeptember 13., csütörtök 15:00

A CBA áruházlánc felvásárolja a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. közmunkaprogram keretében termelt zöldségeit és gyümölcseit, az első burgonyaszállítmány csütörtökön hagyta el a telephelyet - hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón.

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója elmondta: az áruházlánc felvásárolja a mezőgazdasági mintaprogram keretében termelt, saját fogyasztáson túli többlet zöldséget és gyümölcsöt az önkormányzatoktól és a kistérségektől. A CBA a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft.-től harminc tonna burgonya felesleget vásárol fel napi áron, néhány napos fizetési határidő mellett. A gyulai burgonya heti ütemezéssel a társaság Alsónémediben található logisztikai központján keresztül jut el a fogyasztókhoz.

A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy a gyulai burgonya a város címerével, a cégtulajdonos gyulai önkormányzat nevének feltüntetésével kerül tíz kilogrammos kiszerelésben a polcokra. A CBA a gyulaihoz hasonló együttműködés keretében vásárol zöldséget és gyümölcsöt Tarpa és kistérsége településeiről és Beregböszörményből.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Start közmunkaprogram ad lendületet ahhoz, hogy a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. keretein belül egy-két év alatt önmagát eltartani tudó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari minta modell alakuljon ki, ahol az emberek már nem közmunkában dolgoznak, hanem munkavállalóként vesznek részt a mezőgazdasági termékek előállításában és feldolgozásában.

Hajdú Attila, a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a társaság a közmunkaprogram keretében közel húsz hektár területen gazdálkodik, 12 hektáron termel takarmány és élelmiszer-ipari célú kukoricát, három hektáron burgonyát, kisebb területeken fűszerpaprikát, uborkát és őszi káposztát. A gyümölcsös területe 4,5 hektár, ahová alma-, körte-, és szilvafákat telepítettek a közfoglalkoztatottak.

Az önkormányzat 2012 februárban a mezőgazdasági Start közmunka program keretéből 184,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, amiből 131 millió forint a bértámogatás összege 154 fő foglalkoztatásához, az eszközök beszerzésére fordítható támogatás pedig 53,7 millió forint.

Alt Norbert, a programért felelős alpolgármester az MTI-nek elmondta: a közfoglalkoztatás és a termelés mellett a program keretében korszerű mezőgazdasági telephely jött létre a remetei városrészen, új funkciót kaptak a hajdani gyermekotthon évek óta elhagyott épületei és kiszolgáló létesítményei és művelés alá került a hozzátartozó hat hektáros terület. A telephelyen kialakítottak egy savanyító üzemet, egy gyümölcsaszalót és -feldolgozót, valamint egy hűtőházat.