rss      tw      fb
Keres

Nyílt levél Romsics IgnácnakBudapest, 2012. aug. 4.

Kedves Ignác!

Érdeklődéssel olvastam az ÉS augusztus 3-i számában közölt  „igazoló leveledet”.

A magam részéről sohasem tartottalak antiszemitának. Ugyanakkor a XX. századi történelmünket összefoglaló műveidben olykor én sem tartottam kielégítőnek állásfoglalásaid mennyiségét és minőségét e szörnyű jelenséggel kapcsolatban. A totalitarizmusokkal szemben okkal vagyok különösen érintett, hiszen Anyám és három nagynéném német koncentrációs táborokban, két nagybátyám szovjet gulágokon pusztult el. Talán ezért sem tudom megbocsátani Horthynak és rendszerének hozzájárulását félmilliónál több magyar zsidó és cigány lemészárolásához.

Úgy vélem, hogy amikor a holokauszt borzalmairól van szó, akkor minden történésznek és tisztességes embernek „filoszemitának” kell lennie!

Talán nem véletlenül nem írsz leveledben a Horthy rendszernek adott „három fölé” osztályzatodról.

Horthynak kétségtelenül voltak érdemei a Trianon utáni Magyarország konszolidálásában, de mindezeket lenullázta hozzájárulásával a „magyar holokauszthoz”!

Számtanilag kifejezve: nulla x valamennyi = nulla. (Amennyiben egy politikai rendszer számokkal egyáltalában mérhető.)

Ezért várok Tőled, kishazánk egyik legkiválóbb és legbefolyásosabb történészétől, a jövőben határozottabb és meggyőzőbb írásokat történelmünk e legfájdalmasabb, de megkerülhetetlen kérdéséről.

Őszinte tisztelettel és barátsággal:

(Réti György)


A szerző nyugalmazott diplomata, aktív történészHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!