rss      tw      fb
Keres

Simor: nem a fizetéshez, de a törvényességhez ragaszkodom

MTI 2010. június 21., hétfő 16:35

Nem a fizetéshez, hanem a törvényességhez ragaszkodom, a szerződéseket be kell tartani - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hétfői tájékoztatón.

A magyar gazdaság - csakúgy mint a nemzetközi gazdaság - helyzete továbbra is törékeny, éppen ezért az Európai Unió vezetői mindent megtesznek azért, hogy valamennyi tagország betartsa a közösen megállapított szabályokat és megállapodásokat - közölte az MNB elnöke. Hozzátette azt is, hogy a gazdaság stabilitásának két kiemelten fontos eleme a hiány mértékének megtartása, valamint a jegybankok függetlenségének megőrzése. E két kérdésben az unió vezetői határozottak és egyértelműek.

"Népszerűnek látszó, ám e két pillért támadó politikai felvetések veszélyesek és kudarcra vannak ítélve. Esküm a jegybank vezetésére és a függetlenség megőrzésére kötelez" - fogalmazott az elnök.

E függetlenség egyik legfontosabb eleme, hogy a jegybank maga választja meg munkatársait, valamint javadalmazásuk mértékét - közölte Simor, hozzátéve, hogy a magas színvonalú munka mellett a hatékonyság szempontja is döntő. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt kilenc évben a jegybank személyi költségei 17 százalékkal csökkentek, miközben az államigazgatás hasonló költségei ugyanebben az időszakban mintegy száz százalékkal nőttek.

Simor András elmondta: a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek jövedelméről az Orbán-kormány javaslatára, a jegybanktörvény módosításával 2001-ben döntött az Országgyűlés.

"A mindenkori vezetés jövedelmét sem felfelé, sem lefelé módosítani nem lehet, erről a kormánnyal egyeztetni sem módom, sem lehetőségem nincs" - fogalmazott az elnök. Véleménye szerint a szerződéseket be kell tartani. Hozzátette: a jegybank vezetői magasabb fizetéssel nem megvesztegethetőek, alacsonyabb fizetéssel nem büntethetőek.

Ez a személyi függetlenség a jegybanki függetlenség másik pillére, ezt védik a magyar törvények és az unió szabályrendszere - figyelmeztetett Simor András.

A kormánynak lehetősége van javaslatot tenni az általa kinevezendő következő jegybanki vezetés jövedelmére, s erről van mód egyeztetni - közölte az elnök.

Végül Simor András elmondta: a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztsége minden szakember számára nagy megtiszteltetés és hatalmas felelősség.

"Nem a fizetéshez, hanem a törvényességhez ragaszkodom" - mondta a jegybank elnöke.

A hónap elején ismertetett 29 pontos akciótervben javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafont vezessenek be a költségvetési szférában, beleértve ebbe a jegybankot is. A jegybank elnöke havi 8 millió forint felett és két alelnöke is jóval a kétmilliós határ felett keres.