rss      tw      fb
Keres

Augusztus 20. - Megemlékezések Kárpátalján

MTI 2012. augusztus 20., hétfő 16:07

Kárpátalja magyarsága hétfőn ünnepi rendezvényekkel emlékezett meg Szent Istvánról.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Aknaszlatinán, a római katolikus templom kertjében felállított Szent István-szobornál tartotta augusztus 20-ai központi ünnepségét.

A megemlékezésen Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke Szent István államalapító tevékenységét méltatva úgy fogalmazott, hogy a nyugat-európai történelem kevés szent királyt ismer, jóllehet az uralkodókat igyekeztek olyan szellemben nevelni, hogy védjék a hitet és erkölcsösek legyenek. Ezt azonban csak ritkán sikerült megvalósítani, mert a politikát, a hatalomgyakorlást nagyon nehéz a magasabb erkölcsi követelményekkel összeegyeztetni - tette hozzá. Hasonlóképpen nehéz érvényesíteni az államigazgatásban a nemzetmegtartás elvét, pedig a nemzet összekapcsolódik az állammal, amely mint hordót az abroncs, úgy tartja össze a nemzeti közösséget - fogalmazott.

Az ukrajnai magyarság helyzetére utalva a KMKSZ-elnök hangsúlyozta: "nekünk olyan körülmények között kell megőrizni nemzeti közösségünket, hogy az állam, amelynek a területén élünk, sokszor ellenségesen viselkedik velünk szemben, sőt gyakran még az elemi törvényességet sem tudja érvényesíteni a saját területén. Ám nekünk voltak szent királyaink, akiknek sikerült ezer éven át megtartaniuk a magyarságot, s az ő példájukat követve Kárpátalján is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy fennmaradjon a magyar nemzet mint szervezett értékhordozó közösség."

A beregszásziak a római katolikus templomban szentmisével és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szervezésében tartott rendezvénnyel ünnepeltek a templom előtt álló Szent István-szobornál.

A nemzeti ünnep alkalmából hétfőn Ungváron egy napra magyar nemzeti viseletbe öltöztették a város központjában álló Szabadság-szobrot. Ennek alkotója, Mihajlo Kolodko, ismert ungvári szobrász a sajtónak elmondta, hogy a gesztussal a magyarság és Ungvár magyar lakossága előtt szeretnének tisztelegni augusztus 20-án.

Ungváron a helyi magyarság késő délután a várban - a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervezésében - ökumenikus szertartással és ünnepi rendezvénnyel emlékezik meg Szent István királyról.