rss      tw      fb
Keres

PressEurop – Hospodářské Noviny: Orbán Ázsiában keresi a bölcsőt és az üdvösséget




A PressEurop* csütörtökön közölte a tekintélyes cseh gazdasági és politikai napilap, a Hospodárské Noviny írását francia nyelven, amelyet a Le Monde honlapja is ajánl. A tekintélyelvű elhajlásai miatt Európából száműzött magyar kormány a „keleti nyitás” politikájával próbálkozik. Keleten keres szövetségeseket, ezért ma a közép-ázsiai törzsek feltételezett magyar leszármazottaira hivatkozik, egy másik olyan mítoszra, amelyet a magyar szélsőjobboldal vall magáénak. (Martin Ehlnek, a Hospodárské Noviny külpolitikai rovatvezetőjének az „Orbán a mítoszok és a szélsőségek veszélyes keverékével játszik” című jegyzetét az MTI is ismertette.)

Európa, a pénzpiacok és a befektetők bizonyos értelemben már megszokták Orbán Viktor kormányának kevéssé ortodox gazdaságpolitikáját. És erre tessék, a nyár kellős közepén, miközben a tőzsdék is mintha szabadságolták volna magukat, a hatalmon lévő magyar párt úgy döntött, hogy szolgál egy kis meglepetéssel: támogat egy olyan obskúrus fesztivált, amely a magyar nemzet és a közép-ázsiai törzsek kapcsolatait ápolja a turanizmus szellemében [az az ideológiai áramlat, amely a közép-ázsiai türk törzsek leszármazottainak szövetségét hirdeti]. A mozgalom egyébként nemcsak a régi, hanem a mai magyar szélsőjobboldalhoz is kötődik. S ez minden bizonnyal egy újabb robbanásveszélyes téma lesz Budapest és Európa többi része között.

Augusztus 10-e és 12-e közt közel 250 ezer ember vett részt a pusztán, a Bugac nevű település közelében a negyedik Kurultja fesztiválon, amely azoknak a törzseknek és népeknek a találkozója, akik a turanizmus hagyományát magukénak vallják.


A PressEurop fotóillusztrációja: Az egyik magyar küldöttség felvonul a Kurultajon

[…]

Magyarországon a turanizmus – az a gondolat, hogy a magyarok a turániaktól származnak – a két háború közt lett egyre népszerűbb a jobboldal körében. A magyar elit egy része így próbált felülemelkedni a trianoni szerződés okozta komplexusain, Trianon következtében ugyanis Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságának egyharmadát.

A turanizmus, amely jóval veszélyesebb, mint a Turán I. névre keresztelt egyetlen második világháborús magyar harckocsitípus, amelyet Skoda-licenc alapján készítettek, alapeleme volt a Szálasi Ferenc vezette magyar fasiszták ideológiájának. A mai szélsőjobboldali párt, a Jobbik tagjai és hívei, akik éppen az antiszemitizmus tételei iránti nyitottságukkal különböztetik meg magukat, közvetlenül Szálasi örökségére hivatkoznak.

Némi cinizmussal és iróniával azt is gondolhatnánk, hogy a Jobbik nemcsak ideológiai okokból támogatja nyíltan az iráni vezetők Izrael-ellenes kijelentéseit, hanem azért is, mert meggyőződése, hogy a magyaroknak és az irániaknak közösek az őseik.

Idén a bugaci Kurultaj fesztivál, amely eleddig a Jobbik nevéhez kötődött, először kapott félhivatalos színezetet. Az MTI szerint Gyöngyösi Márton, a Jobbik alelnöke (és a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnökhelyettese) a múlt hét végén tartott sajtókonferenciáján azt bizonygatta, hogy a magyar nemzet gyökereit Keleten kell megtalálni, és hogy a finnugor elmélet hazugság, „amelyet a magyarok ellenségei próbálnak elültetni a magyarokban”.

Gyöngyösi üdvözölte a kormány hivatalos „keleti nyitás” politikáját. Ám Budapest számára az ázsiai szövetségkeresés csak kísérlet arra, hogy kompenzálják azt a diplomáciai elszigeteltséget, amelyben ma Európában vannak. Ehhez a leporolt turanizmus nagyon jó eszköz.


Lezsák Sándor a Kurultajt beharangozó sajtótájékoztatón (kurultaj.hu)

Lezsák Sándor, a Fidesz alelnöke a Parlamentben fogadta a törzsfőket, és a kormány 70 millió forinttal (több mint 251 ezer euróval) járult hozzá az esemény megszervezéséhez. Múlt hét végén tehát népviseletbe öltözött öreg embereket láthattunk a parlamenti képviselők art nouveau padjaiban, és különféle harci jelenetekhez és fácánvadászati bemutatókhoz asszisztálhattunk.

Ám ez az egész mégsem volt olyan különös esemény, mint amilyennek látszik. A kormánypárti Magyar Nemzet például meginterjúvolt egy Németországba emigrált ujgurt, aki szerint a gyökerek (mitikus) felidézése szorosan össze van kötve a kínai ujgur autonóm körzetben az elnyomás ellen folytatott harccal. Megköszönte „magyar testvéreinek”, hogy lehetővé tették számra az emlékezést népének kultúrájára és szokásaira.

Horthy Miklósnak, a két háború közti diktátornak, akinek a nevét ma újra utcák viselik, a legutóbbi időkben végbemenő rehabilitációja után és a nemzetközi kritikák után, amelyek Magyarországot érik az országot eluraló, erősödő antiszemitizmus miatt, a kormányzat és a turáni mitológia fasisztáinak közös teljesítményéből arra következtethet az ember, hogy Orbán Viktor és a pártja sokkal közelebb áll a Jobbikhoz, mint azt az európaiak eddig képzelték.


*A Presseurop.eu nevű, párizsi székhelyű információs portál naponta közöl válogatást a nemzetközi sajtó több mint 200 lapjából, amelyet tíz nyelvre – angolra, franciára, németre, spanyolra, románra, olaszra, portugálra, hollandra, lengyelre és csehre – fordít le. A portált 2009-ben hozta létre az a konzorcium, amely a nemzetközi aktualitásokra specializálódott négy nagy magazinból áll – Courrier international (Párizs), Courrier internacional (Lisszabon), Forum (Varsó) és Internazionale (Róma). Többnyelvű szerkesztősége teljes kiadói függetlenséget élvez.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!