rss      tw      fb
Keres

Cozma-ügy - Sztojka Iván is úgy hallotta, hogy "Csoki szúrt"

MTI 2010. június 17., csütörtök 19:51

A Cozma-ügyben csoportos garázdasággal és kitartottsággal bíróság elé állított Sztojka Iván nyomozati vallomásában is az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) szúrt"; vallomása szerint ezt Németh Győző, másodrendű vádlott mondta neki a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban történtek után. Sztojka Iván harmadrendű vádlott is megtagadta a csütörtöki tárgyalási napon a vallomástételt, kérdésekre azonban hajlandó volt válaszolni.

Sztojka a nyomozati vallomásában - amelyet Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsvezető bíró olvasott fel -, azt állította, hogy a veszprémi Patrióta lokál előtt az utcán nála sokkal erősebb emberekkel került szembe, így "félelmében visszaszaladt" a bárba, fel az emeletre. Sztojka még azt is tagadta, hogy részt vett a verekedésben.

Szerinte nem azért távoztak el a vendégek a bárból, mert megbotránkoztatták őket, hanem mert "nem tetszett nekik, hogy cigányokkal kell együtt szórakozniuk".

Azt is hangsúlyozta - Beéry Ivánnal ellentétben -, hogy igenis a veszprémi Beéry-testvérek indítványozták azt a 2009. február 7-i esti enyingi születésnapi összejövetelen, hogy folytassák Veszprémben a bulizást.

A 28 éves enyingi lakos Sztojka Iván - aki 2009. február közepe óta előzetes letartóztatásban van - poligráfos vizsgálatot kért, amelyet a bírónő elutasított. Kért szembesítéseket is, valamint helyszíni kihallgatást, erre a bírónő szerint - ha a bizonyítási eljárásban szükségessé válik - még sor kerülhet.

A bírónő Sztojka nyomozati vallomásából felolvasta, hogy szerinte Cozmáék körülbelül hárman-hatan lehettek az utcán, s velük szemben Raffael Sándor és Németh Győző. Sztojka - a vallomása szerint - félelmében és segítséget kérni ment vissza az épületbe. Vallomása szerint később fényképről felismerte azt a személyt (Uros Vilovski kézilabdázót), aki őt megtámadta és előle menekült, így nem is látta, hogy mi történt az utcán. (Az ügyészségi vádirat szerint viszont éppen fordítva történtek az események: Uros Vilovski menekült futva egy őt üldöző csapat elől.)

Sztojka Iván a nyomozati vallomásában tett arra vonatkozóan állítást, hogy "Csoki" (Raffael Sándor elsőrendű vádlott) a lokálban "folyamatosan üvöltött", Pál Gábor pedig rávetette magát Cozmára, "Csoki" viszont úgy meglökte a sportolót, hogy eldőlt. Sztojka nyomozati vallomása szerint az utcai verekedést követően Németh Győzőtől hangzott el az a kijelentés, hogy a "Csoki szúrt".

Sztojka Iván a bírónő kérdésére annyit elmondott, hogy bodzafelvásárlással foglalkozott, s egy enyingi félkész családi házban van résztulajdona. A jövedelmére vonatkozó kérdésre viszont már nem volt hajlandó válaszolni.

A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprém Városi Bíróságon. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta bár előtt. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.