rss      tw      fb
Keres

IMF/EU-tárgyalások - Eltérő londoni vélemények a megállapodás időpontjáról

MTI 2012. július 27., péntek 19:45

Jelentősen eltérő előrejelzéseket adtak az új magyar finanszírozási programról szóló megállapodás létrejöttének várható időpontjáról a héten lezárult IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatos kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Több citybeli szakértő ugyanakkor egybehangzóan azt jósolja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU a programról szóló tárgyalásokon "nem lesz engedékeny".

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének közgazdászai befektetők számára pénteken összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy változatlanul szeptember végére valószínűsítik a megállapodás létrejöttét, de látják a késés kockázatát is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek pénteki prognózisa októberi egyezséget jósol, szintén azzal a kitétellel, hogy növekedett a kockázata a tárgyalások ennél későbbi befejezésének.

A Barclays bankcsoport londoni elemzőstábjának előrejelzése ugyanakkor 2013 elejére valószínűsíti a megállapodást.

A Morgan Stanley londoni elemzői összeállítottak egy listát azokról a kérdésekről, amelyekben megítélésük szerint az elhangzott nyilatkozatokból következtethetően nézeteltérések vannak az IMF/EU-küldöttség és a magyar kormány között.

A ház ezek közé sorolja az egységes jövedelemadó-kulcsot, a jövő évi költségvetéshez használt makrogazdasági előrejelzéseket - a Morgan Stanley elemzőinek értelmezése szerint az IMF hivatalos közleménye arra utal, hogy ezeket a prognózisokat a valutaalap túl derűlátónak tartja -, a pénzügyi tranzakciós adót, valamint a Költségvetési Tanács szerepét.

A Morgan Stanley szakértői ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozták, hogy ez a kérdés kifejezetten nem merült fel egyetlen nyilatkozatban sem, de ők úgy gondolják, hogy valószínűleg ez is a vitás pontok között van.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor ez a lista "korántsem teljes", és a tárgyalások során további kérdések merülhetnek fel.

A Morgan Stanley elemzőinek megítélése szerint Magyarország "igyekszik nem túl sokat feladni" az IMF/EU-tárgyalások során, mivel "ha túl sokat feladna, az politikai vereségnek tűnhetne".

A cég szerint azonban az IMF és az Európai Bizottság részéről sem várható túl sok engedmény, és mindezek alapján a ház londoni elemzői "rázós, időnként bizonytalan kimenetelű" tárgyalási folyamatra számítanak.

A Morgan Stanley szerint mindazonáltal a megegyezés elérése után javulni fog Magyarország kockázati profilja, és ez agresszív kamatcsökkentést tesz majd lehetővé az MNB számára.

A cég előrejelzése az, hogy a magyar jegybank legalább 1,50 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. A Morgan Stanley elemzői ebből 0,5 százalékpontnyit az idén, 1,00 százalékpontnyit 2013-ra valószínűsítenek.

A JP Morgan londoni szakértői pénteki előrejelzésükben megerősítették azt a véleményüket, hogy az MNB 2013 első negyedének végéig összesen 1,00 százalékpontnyi kamatcsökkentést hajt végre, várhatóan októberi kezdettel. A ház szerint az IMF/EU-tárgyalások valószínűleg nehéznek bizonyulnak, és növekedett annak a kockázata, hogy a megállapodás a JP Morgan előrejelzésében szereplő októberi időpontnál későbbre csúszik.

A cég londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a véleményüket is, hogy Magyarország devizafinanszírozási igényei "erőteljesen ösztönzik" a kormányt a megállapodás elérésére még az idei név vége előtt, de legkésőbb 2013 első negyedében.

A Barclays bankcsoport londoni szakértőinek véleménye szerint a héten lezárult IMF/EU-egyeztetések "ígéretes kezdetnek" tekinthetők, és pozitív fejlemény, hogy a tárgyalások "sikeresen elkezdődtek, anélkül, hogy félbeszakadtak volna".

A Barclays elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája a fő akadályozó tényező. A cég elemzőinek értelmezése szerint az IMF az egyeztetés során a bankszektor jövedelmezőségének helyreállítását szorgalmazta, annak érdekében, hogy létrejöjjenek a feltételei a hitelkihelyezés újbóli növekedésének.

A Barclays szakértői szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az IMF ellenzi a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését.

A ház elemzői szerint összességében megállapítható, az IMF-nek és az EU-nak "erőteljes nézetei" vannak, és valószínűtlen, hogy ezeket jelentősen módosítanák a tárgyalások során. A kormány sem akar azonban "rögtön engedni", és inkább a lassú haladásra törekszik "a lehető legjobb alku" elérése végett.

Mindezek alapján a Barclays londoni elemzői hozzávetőleg félévnyi tárgyalássorozatot várnak, és azt valószínűsítik, hogy az IMF/EU-megállapodás 2013 elején jön létre.