rss      tw      fb
Keres

Részben helyt adott a választási bizottság az MSZP hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje kifogásának

MTI 2012. július 26., csütörtök 15:45

Részben helyt adott a helyi választási bizottság az MSZP hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje kifogásának, amelyet Kis Andrea egy az alföldi település háztartásaiba a közelmúltban eljuttatott szórólappal kapcsolatban nyújtott be - olvasható az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott határozatban.

A polgármesterjelölt beadványa szerint az MSZP-re emlékeztető színeket használó szórólap - amelyen a Hódmezővásárhelyi Baloldalért Aggódók Társasága aláírás olvasható - számos sommás, leegyszerűsítő, manipulatív információt tartalmaz. Kis Andrea azt írta, hogy a szórólappal - amely formailag sem felel meg a jogszabályoknak - egyértelműen befolyásolni kívánják a szeptember 2-i időközi polgármester-választás végeredményét.

A helyi választási bizottság megállapította, hogy a kiadvány nem tartalmazza az előírt impresszumot, és ezzel sérült a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve. A bizottság impresszum hiányában nem tudta megállapítani az elkövető személyét, így ismeretlen személlyel szemben állapította meg a jogsértés tényét. Így nincs olyan jogsértő személy, akit a testület eltilthatna a további jogszabálysértéstől.

Hódmezővásárhelyen szeptember 2-án azért tartanak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-tól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és ez a poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

A Fidesz-KDNP jelöltje a városban tizennyolc éve önkormányzati képviselőként, tizenkét éve pedig alpolgármesterként dolgozó Almási István lesz. Az MSZP a párt önkormányzati képviselőjét, Kis Andreát, a Jobbik pedig Kovács Sándor vállalkozót indítja a posztért. Az LMP nem állít polgármesterjelöltet.