rss      tw      fb
Keres

Egy kényszernyugdíjazott bírósági elnök levele a bírói egyesület vezetőjének
Dr. Makai Lajos Úr
elnök
Magyar Bírói Egyesület


Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Közlönyből szereztem tudomást arról, hogy Magyarország (köztársaság?) elnöke megszüntette a szolgálati viszonyomat 2012. június 30. napjával. Azt még nem tudtam kitalálni, hogy az erről szóló határozatot miért nem kísérelték meg kézbesíteni részemre.

Több mint egy éve tudunk arról, hogy az Orbán-féle autokrata hatalom erre készül. Ez a hatalom nem tudja elviselni, hogy legyen olyan szervezet, amely tőle függetlenül működik. Ezért támadta meg a bíróságot is. Sok mindent el lehet mondani a bíróságokról és a menesztett 121 vezetőről, csak egyet nem, hogy beengedték volna a politikát a bíróságra. Ez az, amit a mostani hatalom nem tudott elviselni.

Ezért írtam Neked egy évvel ezelőtt is, és kifogásoltam a Te fellépésed és az egyesület határozott fellépésének hiányát, egyben jeleztem, hogy ezért az egyesületből kilépek.* Egyetlen vezető volt, aki ezt a bejelentésemet – amely minden bírónak elment a bírósági rendszeren belül – értetlenül fogadta, ő ma komoly pozíciót tölt be az Országos Bírói Tanácsban. Megérte.

Rendkívül szomorú, hogy amikor az Alkotmánybíróság a bírák kényszernyugdíjazásával kapcsolatos törvényeket visszamenőlegesen megsemmisítette, a bírák és a bírói egyesületek nem szólalnak meg. Nem szólalnak meg, amikor az Országos Bírósági Hivatal elnöke már napokkal az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetése előtt közölte a sajtóban, hogy a fenti döntés esetén a bírák indíthatnak munkaügyi pert. Minden normális demokráciában ilyenkor következik az in integrum restitutio**. De ez Magyarország.

Civil szervezetek hangosan követelik a bírák szolgálati viszonyának visszaállítását***, ezzel a bírói függetlenség csorbítatlanságát. A bírák és a az egyesületek nem...

Fel kellene ébredni, hangosan, adott esetben üvöltve – hogy megértsék – követelni kellene e téren is a demokrácia visszaállítását. Közel 150 éve (1869. évi IV. törvény a bírói hatalom gyakorlásáról) a bírói függetlenség egyik alappillére az elmozdíthatatlanság. Ez a hatalom ezt is elsöpörte. Ezek után bármit megtehet, és ne higgyétek, hogy ebből a maradó bírák kimaradnak.

Július 1. óta nincs lehetőségem a bírósági rendszeren keresztül írni, ezért választottam a szélesebb nyilvánosságnak ezt a módját.

Megjegyzem: Strasbourgban pert indítottam a Magyar Állammal szemben, közel 200 kollégámmal együtt. A tegnapi nap folyamán pedig munkaügyi pert az OBH és a Fővárosi Törvényszék ellen.

Sajnálatos, de nekem egyéb lehetőségem nincs.


Üdvözlettel

Dr. Szepes András
a BKKB volt elnökeA szerkesztő megjegyzései:

* Lásd a Galamusban: Egy bírósági elnök levele a Magyar Bírói Egyesületnek

** Azaz az eredeti állapot helyreállítása, az előbbi állapotba való visszahelyezés. Lásd hírösszefoglalónkat: Alkotmánybíróság kontra Orbán-Handó – minden marad, ahogy van („Következmény: az alkotmányellenes rendelkezések visszamenőleges hatályú megsemmisítése – ami nem jelenthet mást, mint az eredeti állapot helyreállítását.”)

*** Petíció a bírói függetlenségért

Lásd még:  Jogállami evidenciák – A Budai Központi Kerületi Bíróság vezetőjének levele Kövér László házelnökhözHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!