rss      tw      fb
Keres

A médiatanács szerint a Klubrádió miatt kellett pályázatokat érvényteleníteni
A médiatanács szerda esti közleménye: az Inforádió nyertese lett annak a pályázatnak, amelyen egyedül ő indult, a Klubrádió engedélyét tizedik alkalommal hosszabbították meg hatvan napra, és a testület szerint a Klubrádió miatt tizenegy vidéki frekvencia ügyében kellett érvényteleníteni a pályázatokat.

A Médiatanács szerdán számos, helyi rádiós pályázattal kapcsolatos határozatot fogadott el. Két frekvencián döntöttek a nyertesről és két sugárzás megindításához szükséges hatósági szerződés megkötéséről határoztak. Tíz médiaszolgáltató köthetett hatvannapos szerződést, köztük immár tizedik alkalommal kapott ideiglenes hosszabbítást a Klubrádió. Tizenegy frekvenciapályázaton kellett alaki érvénytelenség miatt eredménytelenséget hirdetni.

A Médiatanács mai ülésén határozatot hozott arról, hogy megköti a sugárzáshoz szükséges hatósági szerződést a Nagykőrös 93,6 MHz vételkörzetben nyertes Gong Rádióval, valamint a Szolnok 92,2 MHz-re a Viacom Kft-vel.

További két frekvenciapályázaton nyertest hirdetett a testület. Budapesten a 88,1 MHz közösségi frekvencián a sugárzási jogért egyedüliként ringbe szálló Inforádió Kft., Szegeden a 95,4 MHz helyi frekvencián pedig a Telekom Kft. nyerte el a médiaszolgáltatási jogosultság lehetőségét.

A Médiatanács mai döntése alapján összesen tíz médiaszolgáltató köthet ideiglenes médiaszolgáltatási szerződést az általa használt frekvenciára, közöttük van Klubrádió Zrt., amelynek immár tizedik alkalommal hosszabbította meg ideiglenesen 60 napra médiaszolgáltatási engedélyét a testület.

A „Klub-szabály” következtében – mely a Klubrádió Zrt. által kezdeményezett korábbi bírósági eljárás követően híresült el ezen a néven – ezen a héten tizenegy vidéki frekvencián kellett érvénytelennek nyilvánítani a pályázatokat. A benyújtott pályázatokon szereplő aláírások részleges hiánya miatt* az összes jelentkezőt ki kellett zárni az Ajka 88,8 MHz, a Balatonfüred 91,8 MHz, a Debrecen 92,3 MHz, az Esztergom 98,1 MHz, a Gödöllő 93,6 MHz, a Kaposvár 99,9 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Pápa 92,7 MHz, a Tatabánya 96,7 MHz, és a Veszprém 90,6 MHz hasznosítására kiírt pályázaton.

***

„Közmédia kiválósága” díjat alapított az MTVA

Ugyanezen a napon viszont a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak sikerült megoldania azt a komoly problémát, hogyan jutalmazza a közmédia legjobban teljesítő munkatársait.

Sikerült ugyanis megalkotnia „a közmédia egészére kiterjedő új elismerési rendszerét. Ennek eredményeképpen a közszolgálati média valamennyi munkatársa számíthat arra, hogy szaktudását, elkötelezettségét, hitvallását és sikereit nemcsak a nézők, de szakmai környezete, sőt maga az intézmény is jutalmazza”. A díj odaítéléséről a jutalmazandó munkatársak főnökei, munkáltatói és megrendelői döntenek, azaz „az MTVA vezérigazgatója, valamint a négy közszolgálati médium vezérigazgatói”.

„Az MTVA ugyanakkor áthidalta a felmerült a jogi akadályokat és megtalálta a megoldást a MTV Zrt. örökös tagságának problémájára is. A díjazottak az elismeréssel járó havi járandóságukat – címük megtartása mellett – a továbbiakban is megkapják, beleértve az elmaradt kifizetések pótlását is. Az örökös tagság intézménye ebben a formában ugyanakkor hosszabb távon nem marad fenn. Az MTVA vezetősége döntött arról, hogy létrehozza az integrációt követő időszak egységes elismerési rendszerét.” (Ennek szellemében alapította meg a Közmédia Kiválósága díjat.) A korábbi örökös tagok sora új jelöltekkel már nem bővül. Azok az örökös tagok, akik a Közmédia Kiválósága díj jelöltjei közé is felkerülnek, szabadon dönthetnek arról, hogy átlépnek-e az új elismerési rendszerbe, régi címük megtartása mellett.


* A Klubrádió korábban vitatta a Médiatanács indoklását, amellyel kizárta a rádiót a 95,3 MHz-es frekvencia pályázatából. A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a pályázó Klubrádió nem írta alá, illetve nem számozta be a pályamű lapjait (azaz az üres hátoldalakat). A Klubrádió közleményében viszont azt írta: ismételt ellenőrzésük megerősítette, hogy az összes lapon szabályos aláírás van, és az anyag minden lapja folyamatosan számozva van egytől kettőszázharmincötig.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!