rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. július 18.

Ismét a Klubrádiónak adott igazat a bíróság
Stock Richárd, a Klubrádió jogásza

Bolgár György: - A Klubrádió hányattatásainak újabb fejezetéhez érkeztünk, ez most éppen a jó része, talán még a jó végeredményhez is közelebb kerültünk. Tudniillik a Fővárosi Ítélőtábla ma hozott egy határozatot, hatályon kívül helyezte a Médiatanács 13 nappal ezelőtti végzését, amely megdöbbenést és meghökkenést okozott, nemcsak a Klubrádióban és a Klubrádió hallgatói között, hanem az országban, sőt az országon kívül is. Ugyanis érvénytelenítették a 95,3-as és két másik frekvenciára kiírt pályázatukat, és mindenkit kizártak belőle. Mindezt azért, mert szerintük a Klubrádió által indított perben – ami jogerős ítélettel zárult, és amiben kizárták a mi frekvenciapályázatunkról a győztest – a bíróság nagyon szigorú feltételeket állapított meg, és ők most ehhez tartják magukat, ezen az alapon mindenki ki van zárva. Erre a Fővárosi Ítélőtábla azt mondta, hogy na, ne szórakozzanak.

Stock Richárd: - Igen. Rögtön azzal kezdeném, hogy az Ítélőtábla határozatában megállapította, hogy Médiatanács végzése kifejezetten szembehelyezkedett a Fővárosi Ítélőtáblának azzal az ítéletével, ami alapján a 95,3-mal kapcsolatban meghirdetett pályázatban győztest kellett volna hirdetni, tehát nem hajtották végre a korábbi ítéletet. Ez a végzés teljes mértékig jogellenes volt, nemcsak tartalmi alapon, emiatt az ostoba üres hátoldal-aláírás vagy alá nem írás okán, hanem amiatt is, mert egyáltalán nem hozhattak volna ilyen típusú határozatokat, amiben a korábban már alakilag érvényesnek nyilvánított pályázatokat és pályázati nyilvántartásba vett pályázatokat most egyszer csak kizárják. Ezek jogerős határozatok voltak, amiket nem kellett felülvizsgálni, mert nem támadta meg őket senki, ennek okán az ítéleti rendelkezés alapján a Médiatanács nem vizsgálhatta felül ezeket a korábbi határozatait, ehhez tartania kellett volna magát. Tehát a Klubrádió pályázata – ami egyszer már alakilag érvényesnek bizonyult és nyilvántartásba is vették – nem kizárható. Ha úgy vesszük, most visszahelyezte a Fővárosi Ítélőtábla a pályázatot a jogaiba.

- Tehát vissza a kályhához, azt mondják.

- Igen.

- Nyilván ebben az újabb határozatban is, mint az eredeti ítéletben is, ott vannak a megmaradt pályázók – kivéve azt, akit a bíróság kizárt –, és tessék közülük megállapítani a győztest. Márpedig azon a pályázaton a Klubrádió lett – egyetlen ponttal lemaradva – a második. Vagyis az eredmény tulajdonképpen borítékolható lett volna, hacsak nem húzzák elő a zsebükből ezt a furcsa végzést azzal, hogy mindenki ki van dobva.

- Igen, tényszerűen ez a helyzet. Nincsen mód a pályázat újbóli elbírálására, egyetlen dolgot tehettek, ki kellett zárni az Autórádió Kft-t, és mivel ő volt a korábbi győztes, ennek le kellett volna vonni a következményeit, ami pedig az lett volna, hogy akkor a második helyen álló, legtöbb pontot kapott Klubrádiót ki kellett volna hirdetni győztesnek. Annyiban azért kiegészíteném az általad elmondottakat, hogy ez a végzés csak ránk vonatkozik. Hogy mi a helyzet a többi pályázóval és a többi pályázattal, arra vonatkozóan ebben a pillanatban nem áll rendelkezésünkre semmilyen információ.

- Nyilván azért vonatkozik csak ránk, mert mi fordultunk a végzés ellen a Fővárosi Ítélőtáblához. Ezek szerint a többiek vagy nem látták esélyét vagy értelmét, vagy ők is úgy gondolták, hogy ki a fene nyerne akkor, ha nem a Klubrádió, miért mennének a végzést megtámadva a Fővárosi Ítélőtáblához. De ha mi támadtuk csak meg, akkor csak ránk vonatkozhat e szerint?

- A végzés, amit megkaptunk, csak ránk vonatkozik. Lehet, hogy más pályázó is megtámadta az őt kizáró határozatot, ha ez eredményre vezetett, mi arról nem tudunk. Hadd mondjam meg azt, hogy ez mennyire furcsa egyébként számomra, hogy egyetlen más pályázó sem érzi fontosnak azt, hogy kommunikálja a saját helyzetét.

- Nemcsak ebben a frekvenciapályázatban, hanem a másik kettőben is.

- Így van, a másik frekvenciapályázatokban sem, bár ezek közül a 92,9-es frekvenciapályázat a mi álláspontunk szerint eleve teljesen szabálytalan. Hiszen azt mi korábban megnyertük.

- Nem is lett volna szabad kiírni.

- Kiírni se lett volna szabad, de ettől függetlenül is nagyon furcsa helyzet, hogy úgy tűnik, mintha ez csak nekünk lenne fontos, csak rólunk lehet tudni ezzel kapcsolatban. Persze az is lehet, hogy mindenki tudomásul vette, hogy őket kizárták, és mi vagyunk az egyedüliek, akik „visszakerültünk” a pályázatba, mert szerintem nem is kerültünk ki belőle.

- Még ez a jogi helyzet is lehetséges, hogy egyetlenként maradtunk benn a pályázatban, aki ezt megtámadta a bíróságon és a bíróság igazat is adott neki? Nem a Médiatanács végzését semmisítette meg az Ítélőtábla úgy, ahogy van? Ez érdekes.

- Nem, ugyanis a Médiatanács minden egyes pályázóra nézve külön végzést hozott, aminek önálló száma van. Abban a végzésben, amit mi megkaptunk, kifejezetten szerepel az a kitétel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ezt a határozatot csak ránk nézve, csak a mi vonatkozásunkra hozta meg. Tehát mi csak azt tudjuk, hogy a mi pályázatunk alakilag érvényes, nem lehetett volna jogszerűen megtagadni a nyilvántartásba vételt, ezért ott vagyunk a pályázatban. Hogy a többiekkel mi van, arról semmit nem tudunk, ez a végzés rájuk biztosan nem vonatkozik.

- Milyen érdekes dolog ez a jog. Érdemes volna elmenni jogi egyetemre, most már persze ingyenesen ez nem lehetséges. Csak ha valaki kifizeti a tanítás költségeit. Szóval lehet, hogy most akkor az a helyzet áll elő, hogy egyetlenegy érvényes pályázó maradt állva a 95,3-as pályázatnál, és ez a Klubrádió volna, és ezek után kell a Médiatanácsnak egy új határozatot hozni, hogy ki is nyerte azt a pályázatot, amelyben már csak egyetlen érvényes pályázó szerepel?

- Nincs kizárva, de azért az az álláspontom, hogy ennek sincsen jelentősége. Ugyanis tételezzük fel, hogy ha valamennyi pályázó megtámadta volna a kizárását tartalmazó határozatot, és valamennyien megnyerték volna a pert, és az összes pályázatot visszatették volna a pályázatba, akkor sem születhet más döntés jogszerűen, mint hogy a legtöbb pontot elért pályázatot, tehát a Klubrádió pályázatát kell győztesnek kihirdetni.

- A mi jogértelmezésünk szerint mennyi ideje van erre most a Médiatanácsnak?

- Most már haladéktalanul meg kell hoznia ezt a döntést, hiszen a végzésben kötelezték is őt arra, hogy feltétlenül és elkerülhetetlenül hozzon érdemi, lezáró döntést ebben a pályázatban.

- De határidő nincs ebben a mostani végzésben?

- Nincs, ami azt jelenti, hogy ha elfogadnánk a Médiatanács saját értelmezését ebben a kérdésben, akkor is nagyon a vége felé jár ez a dolog, hiszen ők május 4-étől indítottak egy nyolcvanöt napos eljárási határidőt, annak a vége felé járunk. Tehát ha elfogadjuk azt, hogy nekik erre valóban volt nyolcvanöt napjuk május 4-étől számítva, akkor is néhány héten belül le kell zárni ezt végérvényesen.

- Az elmúlt tíz napban több jogász is felvetette itt a műsorban is, meg azon kívül is, hogy végrehajtási kérelemmel kellene fordulnunk a bírósághoz, mert hoztak egy ítéletet, a Médiahatóság pedig nem hajlandó azt végrehajtani. Van ennek valami realitása vagy most a legegyszerűbb az, hogy megvárjuk, ami normális körülmények között várható és elvárható volna, vagyis hogy hoznak egy érvényes, normális határozatot?

- Pár napot most mindenféleképpen várunk, azon felül én őszintén megmondom, kíváncsi is vagyok a Médiatanács reakciójára, hogy a sokadik – egyébként bennünket jogellenesen sújtó – határozat hatályon kívül helyezését követően mit fognak most már mondani. Amennyiben nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy végrehajtsák az ítéletet, és végre érdemi döntést hozzanak ebben az ügyben, győztesként kihirdetve bennünket, akkor el fogunk indítani egy végrehajtást. Viszont azért remélem, hogy a sokadik pofon után, amit kaptak, talán most már észhez térnek, komolyan veszik a kötelességeiket, és meg fogják hozni azt a határozatot, amit már rögtön az elején meg kellett volna tenniük.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!