rss      tw      fb
Keres

Áder János izraeli kudarca



Ritkán fordul elő az, hogy egy köztársasági elnök diplomáciai útja teljes kudarcba fullad. Áder János esetében ez történt, de erről Budapesten nem írnak.

A dolog már az elején rosszul indult. Az izraeli parlament (kneszet) jubileumi emlékülést szervezett Raoul Wallenberg tiszteletére. Rivlin úr, a kneszet elnöke meghívta a kollégáját Kövér Lászlót, a magyar Parlament elnökét. Amikor kiderült hogy Kövér résztvett az antiszemita Nyirő József gyászünnepségén, Rivlin visszavonta a meghívást.

Nemcsak visszavonta, de dörgedelmes nyilatkozatot is tett. Kövér nemkívánatos személy Izraelben, mert „aki egy ilyen jellegű rendezvényen képes részt venni, nem vehet részt olyan megemlékezésen, amelynek célja Raoul Wallenbergnek, a Világ Igazának és emberségének tisztelete”.

Kövér helyett ekkor Áder János köztársasági elnököt jelölte ki a misszióra a magyar diplomácia. Rivlin azonnal nyilatkozott. Áder a megfelelő ember, „részvétele bátor erkölcsi üzenet az izraeli nép és a világ zsidósága felé”.

Ezután szellőztette meg az izraeli sajtó, hogy 2008-ban Áder avatta fel Debrecenben Wass Albert szobrát, aki jogerősen elítélt háborús bűnös, ráadásul két zsidó lánytestvér meggyilkolásában való részvételéért ítélték el. A Wasst méltató Áder fog a zsidómentő Wallenberg ünnepségen szónokolni Izraelben? Ez azért mégiscsak furcsa.

Rivlin úr bajban volt. Elie Wiesel már korábban kritizálta a magyar Wass-kultuszt, Benjamin Cardin képviselő pedig az amerikai kongresszusban ítélte el Wass Albertet. Áder Jánost már nem lehetett hazaküldeni Izraelből, úgyhogy Rivlin úr gyorsan egy nyilatkozatot jelentetett meg, elmagyarázta, hogy ő kikérte a Jad Vasem holokauszt központ véleményét is az Áder–Wass-afférról, és szerintük a magyar államelnök szalonképes.

Ezek után az izraeli sajtó nem kímélte Ádert. A Haaretz, Izrael legbefolyásosabb napilapja, szalagcímben harsogta hogy Izrael nehezen talál olyan magyar politikust, aki ne méltatna az antiszemitákat. Sőt, Ádert egy cikkben emlegették a Budapesten felfedezett állítólagos háborús bűnössel, Csatáry Lászlóval.

Az izraeli közvélemény azon morfondírozott, hogy egyáltalán hogyan kerülhetett Áder Izraelbe, de a végső döfést az izraeli külügyminisztérium nyilatkozata adta meg. Netanyahu miniszterelnök kifejezte aggodalmát az erősödő magyar antiszemitizmus miatt, „ki kell irtani, mielőtt továbbterjed” tanácsolta Ádernek, aki kétségbeesetten bizonygatta hogy sem ő, sem a magyar kormány, sem Magyarország nem antiszemita.

Áder János izraeli útja teljes kudarcba fulladt.

(Lázár György)