rss      tw      fb
Keres

Áder Izraelben - Wallenberg és a holokausztáldozatok emléke előtt is fejet hajtott a köztársasági elnök - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. július 17., kedd 21:03

A holokauszt áldozatai és Raoul Wallenberg emléke előtt is tisztelgett Áder János kedden Jeruzsálemben, izraeli látogatásának második napján. A köztársasági elnök Simon Peresz államfő után Benjámin Netanjahut, a zsidó állam miniszterelnökét is Magyarországra invitálta.

Az államfő magyar újságíróknak elmondta: a Netanjahuval folytatott megbeszélésén mindketten rendezettnek ítélték a kétoldalú kapcsolatokat. Kitért arra, hogy a kereskedelmi forgalom rekordot döntött tavaly, és az izraeli tőke az ingatlanberuházások mellett a kutatásfejlesztésben és a high-tech iparágakban is egyre inkább jelen van Magyarországon.

Kérdésre válaszolva Áder János arról tájékoztatott, hogy "kényes" ügyek - így az, hogy Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író a közelmúltban visszaadta magyar állami kitüntetését vagy Nyirő József újratemetése - "egy fél mondat erejéig sem" kerültek szóba. Téma volt viszont, hogy Európában több helyen felerősödött az antiszemitizmus, ami ellen közösen kell fellépni - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy a magyar zsidóság helyzetéről beszéltek-e, úgy válaszolt, arra biztatta az izraeli miniszterelnököt, személyesen győződjön meg arról, hogy a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon.

Az izraeli külügyminisztérium honlapján a találkozó után megjelent közlemény szerint Benjámin Netanjahu arról is szólt, hogy "Izraelt és a zsidó világot nyugtalansággal tölti el az antiszemitizmus magyarországi felerősödése". A magyar diplomaták az MTI-nek azt mondták, hogy a zsidó állam kormányfője általános jelenségként beszélt az antiszemitizmus erősödéséről. Hozzátették: a magyar köztársasági elnök mindazonáltal megerősítette, hogy határozottan szembeszáll ezekkel a tendenciákkal.

Áder János délelőtt ellátogatott a Jad Vasem Intézetbe és megnézte a világ legnagyobb holokauszt-emlékközpontjának kiállítását. Koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában, virágcsokrot Raoul Wallenberg emlékfájánál, majd tisztelgett a magyar embermentők - köztük idősebb Antall József - emléktáblájánál a Világ Igazainak kertjében.

Délután beszédet mondott az izraeli törvényhozás Wallenberg-megemlékezésén. Áder János máshoz nem fogható szenvedéstörténetnek, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiájának nevezte a holokausztot.

A száz éve született, a második világháború alatt a deportálástól magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról szólva azt mondta, "ember volt az embertelenségben", az egyetlen erkölcsös utat választotta, cselekedett, és sok ezer embert megmentett a biztos pusztulástól.

Példája azt a reményt élteti tovább, hogy egyetlen embertől is megváltozhat a világ - fogalmazott.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Wallenberg a szovjet titkosszolgálat börtönében végezte, ami azt bizonyítja, hogy a totális diktatúrák egyike sem ismer erkölcsi megfontolásokat. "Éppen ezért nekünk mindig, minden körülmények között az erkölcs útján kell maradnunk, mert ahol az erkölcs véget ér, ott véget ér az ember. Mert az erkölcs legfontosabb szava a tiszteleté, egymás kölcsönös tiszteletéé és megbecsüléséé. Az élet tiszteletéé" - zárta beszédét.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke arra intett: nem szabad tűrni az antiszemitizmust, megbocsátani a háborús bűnösöknek és kollaboránsaiknak, akkor sem, ha egyszerű emberek, ha írók voltak.

Áder János kedd délután a magyar ajkú izraeli közösség képviselőivel találkozott, este pedig munkavacsorán vett részt az izraeli és a svéd házelnökkel.

Az államfő szerdán a palesztin területen fekvő ciszjordániai Betlehembe látogat, felkeresi a Születés templomát, amelyet Jézus születésének helyén emeltek.

A köztársasági elnök ezután találkozik Betlehem kormányzójával, a palesztin turisztikai miniszterrel és Mahmúd Abbász palesztin elnök keresztényügyi tanácsadójával.