rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. július 12.

Felmentették az eddigi egyetlen hivatalos vád alól
Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója

Bolgár György: - Önt a napokban bűncselekmény hiányában elsőfokon felmentett az Ön ellen emelt sok vád közül az egyik ügyben a tatabányai törvényszék. Ez volt az a bizonyos bábolnai vagy nemzeti ménesbirtok kft.-ügy. De röviden mondja el nekünk, hogy mi az, amiben végül is a bíróság Önt nem találta bűnösnek.

Tátrai Miklós: - Annyiban hadd pontosítsam, hogy ez volt az egyetlen vád idáig, amit emeltek ellenem, a többi ügyben még csak nyomozás van. De ez az ügy volt tulajdonképp a Budai-féle elszámoltatás zászlóshajója, ő ezt emlegette büszkén mindenhol, hogy egyetlen ügyben már vádemelés is van Tátrai Miklós ellen. Nos hát most azt mondta ki a bíróság, amit az ügy többi vádlottjával együtt a kezdettől fogva képviseltünk, hogy nemcsak hogy szándékos károkozás nem történt, de bűncselekmény sem történt, sőt károkozás sem történt. Vagyis nem arról van szó, hogy esetleg nem volt bizonyítható valamiféle bűncselekmény teljes biztonsággal, hanem hogy nem volt bűncselekmény, és előnyös volt az az ügylet, amely Budai Gyulának nem tetszett.

– Volt a vádemelésben valami olyan személyre szóló, hogy a szóban forgó és kifogásolt 365 millió forintot esetleg saját hasznukra akarták fordítani a vádlottak? Vagy nem erről volt szó?

– A vádiratban már nem volt ilyen, Budai Gyula ezt kommunikálta, tehát több alkalommal nyilvánosság előtt ő ezt kijelentette.

– Ezért emlékeztem én rá így, hogy mintha a saját hasznára fordította volna Ön vagy a másik vádlott ezt a pénzt.

– Így van, ő ezt nagyon ügyesen és hát kellően cinikusan különválasztotta, és ahol neki hivatalosan nyilatkozni kellett feljelentőként vagy tanúként, ott ezt nem mondta, ahol pedig egyoldalúan nyilatkozhatott, felelősség nélkül a sajtóban, ott meg mondta. A bűnügyben, az idézőjeles bűnügyben megszületett a teljes felmentő ítélet, a másik ügyben pedig, hogy ő azt mondta, hogy ezt a pénzt praktikusan én vittem haza, én őt bepereltem. Az a per szinte már a végéhez ért, semmilyen bizonyítékot ő természetesen nem tudott erre szolgáltatni. Lévén, hogy a nyomozók is megállapították, hogy az a pénz a Bábolna Zrt. dolgozóinak a végkielégítésére lett elköltve. Szóval ezt a pert, amit én indítottam ellene, ezt 17-én fogom a várakozások szerint megnyerni elsőfokon.

– Magyarán ez az a 365 millió forint, amit a nemzeti ménesbirtok kft. korábban ügyvezetője utalt át a Bábolna Zrt.-nek.

– Így van. Egyik állami cég a másik állami cégnek. Azt a Bábolna Zrt. a saját elbocsátott dolgozóinak, évtizedek óta ott dolgozó kétkezi munkásoknak a végkielégítésére költötte el. Dokumentáltan, bizonyítottan. Bíróság által is elismerten.

– Ugyanis felszámolás alatt állt a Bábolna Zrt., és ezért kellett erre költeni. Ez állami pénz.

– Így van.

– Tehát valóban magáncélokra költötték, de az ott dolgozó, ott alkalmazott emberek végkielégítésére, abszolút jogos és törvényes végkielégítésre.

– Értve a szóviccet, de ez azt jelenti, hogy megkapták a nekik járó pénzt az emberek.

– Azért ismerjük az igazságszolgáltatás menetét, és biztos vagyok benne, talán már meg is történt, hogy az ügyészség fellebbez az ítélet ellen. Bejelentették, hogy akarnak fellebbezni?

– Magától értetődően bejelentették, már ott a helyszínen.

– Akkor visszatérve a kiinduló és hamisan csengő bevezetőmhöz, hogy Ön ellen több ügyben is vádat emeltek már, de nem, még csak a nyomozás folyik gyanúsítás folyik. Hány éve már és hány ügyben?

– A feljelentés ebben az ügyben és a nyomozás kezdete óta több mint három év telt el, ez 2009 áprilisában történt, és 2010 májusában gyanúsított meg a rendőrség. Úgyhogy több mint két éve zajlik ez a bábolnai eljárás nevesítve ellenem is.

– És mi van még? Sukoró?

– Hát van a Sukoró, ahol ugye már lejárt a törvényes vádemelési határidő a mi ismereteink szerint, de még nem történt meg a vádemelés. Kétségem sincs, hogy meg fog történni. És van a két másik ügy, amiben láthatóan nem különösebb eredménnyel nyomoznak, ez a moszkvai kereskedelmi kirendeltség és a Fradi pálya értékesítése. A szándék mindegyikben látszik, talán eldöntött is, hogy végig kell vinni ezeket az ügyeket felszámoltatás jelleggel, de ezekben sincs semmi kézzel fogható bűn vagy bizonyíték, ami a bűnügy létezésére utalna a hatóságok kezében.

– Az egyetlen ügyben tehát, amiben viszont bíróságig jutottak, Önt felmentette a bíróság elsőfokon.

– Így van.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!