rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. július 12.

A közgépes akciójukról és Rogán felszólalásáról
Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője

Bolgár György: - Azt írta a Facebook-oldalán, hogy ma Rogán Antal példátlanul ízléstelen felszólalásban – amely házszabályellenes is volt, hiszen napirend előtti felszólalásban nincs lehetőség az ellenzéki felszólalásokra válaszolni – az LMP tegnapi akciójában résztvevő képviselőket felnőtt filmek szereplőihez hasonlította, akik láncban és egyenruhák között érzik jól magukat. Ezért Ön kezdeményezte a házbizottság összehívását. Ez megtörtént, összeültek?

Jávor Benedek: - Megtörtént. A szavazások lezárulása után összeült a házbizottság, és napirendre vettük azt a két pontot, amit javasoltam. Azonban úgy tűnik, hogy a kormányoldal semmi kivetnivalót nem talált sem abban, hogy a házszabálytól eltérően a Fidesz frakcióvezetője arra használja a napirend előtti felszólalását, hogy az előzetesen leadott témához képest, attól eltérő ellenzéki napirend előtti felszólalásokra reagált, sem abban, hogy láncos-egyenruhás szexfilmekben való szereplésre szólította fel képviselőtársait. A Fidesz megítélése szerint ez nem rombolja az országgyűlés tekintélyét és nem sértő az ellenzéki képviselőkre nézve. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon sajátos értelmezése az illemnek, a morálnak és a házszabálynak is.

- Mit várt a házbizottságtól? Azt, hogy az Ön értelmezését meg fogják erősíteni?

- A házbizottságtól azt vártam, hogy legalább megvizsgálja, hogy a házszabály alkalmazása megfelelően történik-e az üléseken. Azonban erre sem kaptunk megnyugtató ígéretet. Ezek után az LMP-frakció részéről én beadvánnyal fogok fordulni az Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsághoz, hogy akkor hivatalosan foglaljon állást ebben a kérdésben, mert a házbizottság nem tudott döntést hozni. Azt gondolom, hogy ezt egyszer és mindenkorra rendbe kell tenni. Egyébként nem ez volt az első ilyen eset. Az elmúlt hónapokban Lázár János szokásává vált, hogy a napirend előtt olyan címeket adott le mint például „Aktuális ügyekről”, majd az ellenzéki felszólalásokra reagált. Nem ez a funkciója a napirend előtti felszólalásnak. Tehát azt gondolom, hogy a jövőre vonatkozóan is egy egyértelmű megállapodásnak kell születnie arról, hogy akkor tulajdonképpen mi célt szolgálnak ezek a felszólalások. Egyébként még azt is reméltem, hogy a konzervatív erkölcs védelmezőjeként fellépő Fidesz-KDNP azért egy-két keresetlen gondolatot megfogalmaz azzal kapcsolatban, hogy a parlament nagy nyilvánossága előtt, televíziós közvetítés idején, napközben, amikor kiskorúak is nézhetik az adást, a Fidesz-frakció egyik tagja gyakorlatilag szexfilmekről beszél. Vagy, ha más nem, akkor Szalai Annamária reagáljon erre a felszólalásra.

- Talán javasolniuk kellene, hogy a médiahatóság rendelje el a 18-as karika használatát a parlamenti közvetítéseknél és a híradó parlamenti tudósításainál, nem?

- Lehet, hogy az lesz a logikus lépés, ha a Fidesz frakcióvezetőinek felszólalásait előzetesen bekérik, és 18-as besorolást kapnak, mert ilyen felszólalások szerintem kiskorúak számára lelki károsodás nélkül nem hallgathatók.

- Azért akárhogy nézzük ezt a dolgot, tulajdonképpen Ön is hálás lehet Rogán Antalnak, Selmeczi Gabriellának és a Fidesz különböző vezető politikusainak, amiért ilyen komolyan vették az Önök akcióját a Közgépnél. Lehet, hogy most már sokan fátylat borítottak volna a történetre. Tegnap még volt ez a láncos tüntetés, aztán ott voltak a rendőrségen, és jól megbüntették Önöket, de ma már új mesékről szólnak a hírek. Azonban Rogán Antal felelevenítette a történteket ezzel a pornózással, adott neki egy jó kis pikáns ízt. Úgyhogy megint elő lehet venni a hírt, és azok az emberek, akik eddig nem figyeltek oda, most a pornó miatt talán mégiscsak felfigyelnek. Úgyhogy örüljön, mert úgy látszik, a Fidesz médiahadteste beszáll az LMP mögé.

- Ennek azért én nem tudok maradéktalanul örülni. Az tény, hogy a Fidesz gyakorlatilag az összes elkövethető hibát ebben az ügyben elkövette. Kezdve azzal, hogy egy Közgép elleni tiltakozásra a Fidesz szóvivője reagál, mintegy bizonyítva, hogy a Közgép és a Fidesz az gyakorlatilag egy test és lélek. Ez magáért beszél. Emellett annak, hogy Rogán Antal ilyen kifejezésekre ragadtatta magát, én tényleg nem tudok örülni. Nem az volt a célunk, hogy kihozzuk a sodrából és ilyen egészen elképesztő kijelentésekre ragadtassuk a Fidesz frakcióvezetőjét. Önmagában annak örülünk, hogy maga a Közgép-ügy és a pénzek magánvagyonokká alakításának az ügye jelen van a médiában. Hiszen az volt a célja az akciónak, hogy felhívjuk a figyelmet arra a gyakorlatra, ami zajlik a közbeszerzéseknél, és arra, hogy a Közgép és a Simicska-Nyerges páros érdekeltségébe tartozó cégek hogyan uralták el az egész magyar közigazgatást, államigazgatást.

- Mindenesetre megkapták a magukét, százezer forintos fejenkénti szabálysértési bírság formájában. Szóval sokba kerül ez Önöknek, és még az is lehet, hogy még többe fog kerülni. Nem számítanak esetleg különböző vizsgálatokra? Például valamiért meg lehet nézni, hogy Önök mindenben eleget tesznek-e törvényes kötelezettségeiknek és így tovább. Szóval nem lehet, hogy ki lesznek téve bizonyos – törvényes, de kellemetlen – eljárásoknak?

- Beszéltünk erről, hogy vajon mikor szakad el a cérna Simicska Lajosnál, és mikor várható, hogy elindulnak olyan eljárások, amelyek nyilvánvalóan az LMP megszólásai miatt, a párt egyes tagjai ellen irányulnak. Ez a kockázat sajnos ma benne van a magyar politikában. Én ezt nagyon sajnálatosnak és veszélyesnek tartom, de így néz ki ma Magyarország. Ezek után az ember dönthet úgy, hogy meghátrál, és nem mer túllépni bizonyos ponton, de akkor én azt gondolom, hogy nincs értelme a politikai jelenlétnek. Azonban úgy is dönthet, hogy nem hátrál meg. Éppen ez maga a probléma lényege, hogy odáig jutottunk, hogy arra lehet számítani, hogy ilyen akciók, megszólalások után kitüntetett figyelmet élvez az ember különböző állami szervek részéről. Én azt gondolom, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor azt is a nyilvánosság elé fogjuk tárni. Már csak azért is, hogy az ország pontosan lássa, hogy milyen az a hatalom, amely ma kormányon van és hogyan irányítja ezt az országot.

- Az Ön kollégája, Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes, ugyancsak a Facebook-oldalán megjegyezte, hogy sokan üdvözölték, támogatták, helyeselték az Önök tegnapi akcióját. Sőt, külön hangsúlyozta, hogy volt olyan fideszes képviselő is – és nem Ángyán Józsefről van szó, aki az elmúlt hónapokban nyíltan szembefordult a kormányzattal a földbérletek miatt, hanem valaki másról –, aki azt mondta neki, hogy mennyire egyetért ezzel az akcióval. Ön is tapasztalt hasonlót, hogy akár fideszes körökben, akár olyanokban, amelyek nem kifejezetten az Önök támogatói, valamiféle feltűnést és helyeslést keltett ez?

- Én azt látom, hogy az emberek nagy része messzemenően egyetértett ezzel a figyelemfelkeltő akcióval.

- Azért szerintem sokan még azt sem tudják pontosan – ennyi akció és egyre több hír ellenére –, hogy mi a fene az a Közgép. Már olyat is hallottam, hogy valaki megkérdezte, hogy mi is ez a gőzgép. Azonban lassan talán kezdik majd megkérdezni, hogy mi ez a Közgép, kik ezek és miért is ez a nagy hűhó körülötte.

- Részben ez volt a célja az akciónak, hogy akik eddig nem szembesültek azzal, hogy Magyarországon hogy néz ki a közpénzek útja, és hogy vezet a pontosan az út a közpénztől a Közgépig, azok is óhatatlanul szembe találják magukat ezzel a problémával. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Nemcsak az LMP-t támogatók köréből, hanem politikailag passzív emberektől vagy éppen más pártok szimpatizánsaitól is. Facebookon, e-mailben, különböző fórumokon én is sok pozitív, támogató üzenetet kaptam. Valóban volt olyan, hogy fideszes országgyűlési képviselők is – nyilván óvatosan és finoman – jelezték, hogy örülnek, hogy ezek az ügyek nincsenek elsüllyesztve.

- Ezt hogy fejezték ki? A parlament folyosóján észrevétlenül biccentettek, mintha köszöntek volna?

- Egy biccentés, egy kézszorítás, egy bólintás. Lehet ezekből érteni szavak nélkül is. Nyilván a fideszes képviselők nagy része úgy reagált erre, ahogy várni lehetett. Néhányuknak egészen zsigeri és Rogán Antalhoz is méltó módon sikerült kifejeznie a felülről diktált véleményt. Azonban vannak azért a Fidesz-frakcióban olyanok, akik mondjuk egyetértenek számos olyan rendelkezéssel, amit a Fidesz-kormány hozott, és amit mondjuk az LMP masszívan kritizál, de annak az oligarcha-körnek az elburjánzását, ami most már polipkarjai közé szorította a magyar közigazgatást, azt ők sem tartják helyesnek és jónak.

- Még egy dolgot kérdeznék a párt módszereiről és népszerűségének lehetséges növeléséről. Látható, hogy ezek az akcióik, amelyek újszerűek és sikeresen keltik fel a közfigyelmet, jót tesznek az LMP-nek. Azonban ezt nem tudják olyan gyakran és annyiféle formában gyakorolni, hogy jelentősen megnövelje az Önök – legalábbis a közvéleménykutatás alapján látható – támogatását. Akciókon kívül mit tudnak még csinálni annak érdekében, hogy megmutassák mindenkinek – és nemcsak a városi fiatal értelmiség körében –, hogy Önök hogyan politizálnak, mit akarnak, milyen viszonyokat szeretnének és milyen visszásságokra, disznóságokra akarják felhívni a figyelmet?

- Nyilván a parlamenti munka is egy fontos terep, valamint a választókkal való közvetlen találkozás választókerületi szinten és helyi szinten is. Számos sajtótájékoztatónk, helyi akciónk van, a legkülönbözőbb témákban. Én azt gondolom, hogy az a nagyon következetes kiállás, amit például a Nemzeti Földalap pályázatainak az ügyében hónapok óta tanúsít az LMP, az talán nem feltétlenül a bázis, hanem a vidéki mezőgazdaságból élő lakosság körében talált nagyon pozitív visszhangra. Rengeteg telefont és e-mailt kapunk vidéken élő gazdálkodók részéről, akik megköszönik a fellépésünket, a kiállásunkat. Tehát a munka meghozza a gyümölcsét. Az akció nyilván csak egyik eleme annak az eszköztárnak, amit használni kívánunk. Ezek nyilván jótékonyan hatnak a támogatottságunkra, ami egyébként január óta folyamatosan nő, és a legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint a teljes népesség körében ötszázezer szavazója van az LMP-nek. Ez több mint harmincszázalékos növekedés a 2010-es tényleges választási eredményhez képest. Tehát én azt gondolom, hogy van egy érzékelhető és folyamatos erősödése az LMP-nek az elmúlt fél évben. Ennek a féléves munkának az elismerése és sikere, hogy egy egyértelműen felfelé irányuló trend tapasztalható a támogatottságunkban.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!