rss      tw      fb
Keres

Szíria - Elvi megállapodás az átmenetről a genfi találkozón

MTI 2012. június 30., szombat 23:12

A nemzetközi hatalmak elfogadták a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervet, de nyitva hagyták a legfontosabb kérdést, hogy játszhat-e bármiféle szerepet Bassár el-Aszad szíriai elnök a politikai átmenet folyamatában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Genfben vitatta meg a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga szíriai különmegbízottja által kidolgozott rendezési tervet.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Annan úgy fogalmazott, hogy "kötött időkeretbe foglalt, egyértelmű és visszafordíthatatlan lépésekről" döntöttek a résztvevők. Az elvi megállapodás úgy szól, hogy Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani. A kölcsönös konszenzus alapján felállítandó kormányban részt vehetnek a jelenlegi kormány, az ellenzék és egyéb csoportok tagjai is. Alkotmányos reformra van szükség az országban, és szabad, igazságos választásokat kell rendezni - közölte Annan a megállapodást idézve.

Az Aszad jövőjét firtató kérdésekre válaszolva Annan hangsúlyozta: a megállapodás egyértelmű elveket és irányvonalakat tartalmaz, hogy segítse a szíriai feleket az átmenet folyamatában, a nemzeti egységkormány megalakításában és a szükséges változtatások végrehajtásában.

"Bassár el-Aszad sora az ő (a szíriaiak) ügye - mondta Annan, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem hiszi, hogy a szíriaiak olyan embereket választanak meg vezetőjüknek, akiknek vér tapad a kezéhez.

A 15 hónapja húzódó szíriai válság politikai megoldására vonatkozó elképzelésében Annan eredetileg azt javasolta, hogy zárják ki a majdani egységkormányból mindazokat, akiknek a részvétele meghiúsíthatná a stabilitás helyreállítását. Bár a megfogalmazás homályos volt, ez a kitétel elsősorban Aszad elnökre vonatkozott. Oroszország és Kína ellenvetései miatt ez a rész végül kimaradt a megállapodásból.

A nagyhatalmak külügyminiszterei - a korábbi megosztottságot idézve - eltérően vélekedtek első nyilatkozataikban. Hillary Clinton, az amerikai diplomáciai irányítója szerint a megállapodással azt a világos üzenetet küldték Aszadnak, hogy távoznia kell a hatalom éléről. Orosz és kínai kollégája viszont ismét arról beszélt, hogy senkit nem lehet kizárni a politikai rendezés folyamatából, s nem külső szereplőknek, hanem maguknak a szíriaiaknak kell meghozniuk a szükséges döntéseket.