rss      tw      fb
Keres

Világörökség - iráni, malajziai, kanadai, szlovén, spanyol, német, portugál és francia helyszínek

MTI 2012. június 30., szombat 22:28

Iráni, malajziai, kanadai, szlovén, spanyol, német, portugál és francia helyszínek kerültek fel a világörökségi listára az UNESCO szentpétervári tanácskozásának szombati napján.

A kulturális világörökség új elemei a következők: az iráni Gonbad-e Kábúsz város, a malajziai Lenggong-völgy régészeti öröksége, a kanadai Grand-Pré mocsárvidék és régészeti lelőhely, a higanybányászat emlékei a spanyolországi Almadénben és a szlovéniai Idrijában, a bayreuthi Őrgrófi Operaház, a portugáliai Elvas helyőrségi város és erődjei, valamint a franciaországi Nord-Pas de Calais bányavidéke.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökség Bizottsága június 24-én kezdte meg 36. tanácskozását, amely július 6-án zárul. A Szentpéterváron ülésező bizottság 36 kulturális, természeti és vegyes helyszín világörökségi rangra emeléséről tárgyal, valamint dönt a veszélyeztetettek listájáról is.

A bizottság pénteken már felvette a kulturális világörökség listájára Jézus szülőhelyét: a Születés Templomát és a Betlehembe vezető zarándokutat. Emellett felkerült a listára az emberi evolúció Izraelben, a Kármel-hegyen - a Vádi el-Mughara-barlangokban - lévő emlékhelyei, a Rock Islands néven ismert szigetek déli lagúnája Palaun, a Tri Hita Karana filozófia megtestesüléseként emlegetett subak öntözőrendszer az Indonéziához tartozó Balin, valamint Marokkó fővárosának, Rabatnak az ó- és újvárosa.