rss      tw      fb
Keres

Életbe lépett a hőségriadó - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. június 30., szombat 20:37

Rekkenő hőség volt szombaton országszerte, bár a melegrekord nem dőlt meg; az országos tiszti főorvos utasítása értelmében 0 órakor életbe lépett a szerda éjfélig tartó hőségriadó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egynapos előrejelzése alapján szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra adta ki a saját kritériumai szerinti legmagasabb, vagyis harmadfokú figyelmeztetést, míg a többi megyére a másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az előrejelzések szerint a következő napokban egyre melegebb lesz, a hőmérsékleti maximumok a 39 fokot is elérhetik. A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. A meleg előreláthatóan szerdán vagy csütörtökön mérséklődik.

A kánikula mellett nagyon erős az UV-B sugárzás. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzás esetén a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat.

A tartósnak ígérkező hőség miatt a fővárosban rendkívüli intézkedéseket hoztak: rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedései útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott területeket, illetve több ponton vizet osztanak - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A harmadfokú hőségriadó idején, kétszer 12 órában 20 locsolóautó dolgozik a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalain, valamint a lakótelepeken. A BKV Zrt. megrendelésére a meghatározott vonalakon az FKF Zrt. célgépei egész nap locsolással hűtik a síneket. Szombat reggeltől az FKF Zrt. locsolóautói folyamatosan járják a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket is.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombat reggeltől a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban, a Deák téren és Kossuth téren egész nap, a Széll Kálmán téren, valamint a Blaha Lujza téren pedig délelőtt 11 és délután 4 óra között vizet osztott.

A nagy hőségre tekintettel vizet osztanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 13 strandján is, amelyek meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek.

Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, sőt a Balaton partjainál megerősített egységekkel dolgozik, ezzel együtt az egészségügyi ellátórendszer vasárnap kezdődő változásaira is felkészültek - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

A mentőszolgálat szóvivője elmondta: a délutáni órákig Budapesten mintegy 300, a szokásosnál 15-20 százalékkal több, míg országszerte nagyjából 1 300 riasztásuk volt. Győrfi Pál szerint ebből úgy tűnik: a kánikula csúcsát egyelőre nem értük el, mivel olyankor a mentők riasztásainak száma akár 30 százalékkal is megemelkedhet.

A hétvégén országszerte mintegy 1 500 mentődolgozó van szolgálatban, a mentőkocsik mellett országszerte négy helyen motorosmentők is riaszthatók, és 7 mentőhelikopter is rendelkezésre áll szükség esetén. Ezek mellett a Balaton parti mentőegységeket megerősítették, tekintettel a hétvégi nagy forgalomra - mondta Győrfi Pál.

Vasárnap folytatódik a kánikula, délután jellemzően 33-38 Celsius-fok várható, de néhol - elsősorban a Duna-Tisza közén - ennél is melegebb lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szombaton az MTI-vel.

Jenki Szilvia elmondta: vasárnap az ország nagy részén már a hajnali órákban 16-23 fok lesz, délután pedig tovább fokozódik a hőség. Emellett az UV-B sugárzás értékének nemcsak a maximuma, hanem az átlaga is az extrém szint felett (8,3) várható.