rss      tw      fb
Keres

EU-csúcs - Sajtóvélemények szerint Merkelt legyőzték az olaszok, spanyolok

MTI 2012. június 30., szombat 19:27

Nagy vesztesként írtak a szombati európai újságok a német kancellárról, miután a brüsszeli EU-csúcson Angela Merkel arra kényszerült, hogy belemenjen azokba a válságellenes intézkedésekbe, amelyeket az adósságtengerrel küzdő államok vezetői szorgalmaztak.

Olasz, francia és spanyol újságok maximálisan kiélvezték kormányfőik diadalát, akik a kétnapos tanácskozáson elérték, hogy Merkel végrehajtsa a sokáig elképzelhetetlennek hitt 180 fokos fordulatot. Ennek köszönhetően az EU állam- és kormányfői úgy váltak el egymástól pénteken, hogy elfogadták azokat az intézkedéseket, amelyekkel megpróbálják megakadályozni az euróövezet katasztrófával felérő felbomlását.

Merkel persze igyekezett pozitív kicsengést adni a Brüsszelben történteknek, hangsúlyozva záró sajtóértekezletén: "Az volt az érdekünk, hogy megoldásokat találjunk" a problémákra.

Ám a "Frau Nein" (Nem asszonyság) által tett engedmények jóval nagyobbak az euró megmentése érdekében korábban kialkudott kompromisszumoknál. "Merkel beadta a derekát - pénzhez jutnak a beteg bankok" - írta címoldalán a Süddeutsche Zeitung. A nagy példányszámú bulvárlap, a Bild pedig kesernyésen állapította meg: "Olaszország és Spanyolország elérte, amit akart: könnyebben juthatnak hatalmas kölcsönökhöz. A válság több mint két éve alatt először fordul elő, hogy az euróövezet államai nem engedelmeskednek Németország utasításának."

A francia Libération címlapján a két labdarúgó válogatott mezébe öltöztetett Merkelt és Francois Hollande elnököt ábrázoló karikatúrát közölt, 1:0 Hollande javára aláírással. A liberális újság szerint a francia elnök, valamint az olasz és a spanyol kormányfő által kifejtett nyomás késztette a német kancellárt a növekedési terv és a bankunió tervének elfogadására.

A jobboldali Le Figaro szerint Róma és Madrid volt a brüsszeli csúcs két igazi nyertese. "Akárcsak a labdarúgásban: az olaszoknak és a spanyoloknak köszönhető, hogy megváltozott a mérkőzés dinamikája, és Merkelt a falhoz szorították."

A vezető olasz napilap, a Corriere della Sera eufórikus hangon így írt: "Olaszország nem csupán egy nagyszerű csapat, hanem nagyszerű ország is, amit jó lesz megjegyezni". Az újság felsőfokon dicsérte Mario Monti miniszterelnököt, aki ismét "élvonalbeli játékost" csinált Itáliából.

A baloldali La Repubblica szerint négy év után, amely alatt Berlin "diktálta a zenét és a dalszöveget" az EU-csúcsokon, az unió négy nagy tagállama közül három megtagadta, hogy a Merkel diktálta ütemre táncoljon. "Jóllehet a kancellár továbbra is vezető szerepet tölt be az Európai Tanács szívében, ezúttal kénytelen volt meghallgatni" a másik három vezetőt.

Az Alpoktól északra fekvő országokban, amelyek inkább Berlinhez húztak az eladósodott államok megsegítéséről zajló vitában, szintén vesztesként látják Merkelt, miután kénytelen volt belemenni a leginkább eladósodott országok hitelfelvételeinek enyhítésébe. "Az euróövezet déli országai túszul ejtették az északiakat" - írta a Het Financieele Dagblad című holland üzleti napilap.