rss      tw      fb
Keres

A kormány ígéretét ünnepelték a párizsi melegfelvonulás résztvevői

MTI 2012. június 30., szombat 18:24

Az azonos neműek számára a házasság és az örökbefogadás engedélyezésére a francia kormány által előző nap tett ígéretet ünnepelték a szombati párizsi melegfelvonulás résztvevői.

A francia fővárosban 11. alkalommal megrendezett Gay Pride-on több tízezren vettek részt: a karneváli hangulatú menet kora délután indult el a Bastille tér felé, ahol este hagyományosan utcabált tartanak.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot ötéves mandátuma alatt minden állampolgár számára lehetővé teszi a kormányzat. A kormányfő ugyanakkor pontos időpontot nem említett. Dominique Bertinotti családügyi miniszter egy pénteki lapinterjúban azt monda, hogy a kormány ősszel terjeszti azt a törvényjavaslatot a parlament elé, amelynek értelmében egy év múlva az azonos neműek is házasságot köthetnek, és gyereket is örökbe fogadhatnak.

A miniszter több közéleti személyiség mellett részt vett a melegfelvonuláson. "Mindenhol ott vagyok, ahol a családok jövője a tét" - mondta újságírónak. Hozzátette: "minden társadalmi előrelépés az egész társadalom érdeke". Bizakodóan nyilatkozott annak esélyéről, hogy 2013-ban életbe fog lépni az új törvény.

"Sokáig magunk előtt is nehéz volt elfogadni a másságunkat. De most, amikor azt tapasztaljuk, hogy mindenki velünk van, tényleg büszkék lehetünk, ez tényleg a meleg büszkeség menete, egyszerűen boldog vagyok" - mondta egy résztvevő az I-télé hírtelevízióban.

Francois Hollande államfő még az elnökválasztási kampányban tett ígéretet arra, hogy a parlament "legkésőbb 2013 tavaszán" elfogadja a homoszexuálisok házasságkötésének engedélyezéséről szóló törvényt. Egy januári felmérés szerint a franciák 63 százaléka támogatná a homoszexuálisok házasságának engedélyezését, amely egyébként évek óta szerepel a most kormányra került Szocialista Párt programjában, és 56 százalékuk azzal is egyetért, hogy örökbe fogadhassanak gyereket. Civil szervezetek becslése szerint jelenleg 200 ezer olyan francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket.