rss      tw      fb
Keres

Türkmenisztán az ENSZ elé viszi Azerbajdzsánnal támadt vitáját

MTI 2012. június 30., szombat 17:35

Türkmenisztán fokozta diplomáciai támadásait Azerbajdzsán ellen, amely nem hajlandó elismerni a szomszédos ország igényét a kőolajban gazdag Kaszpi-tenger bizonyos részeire.

Kakageldy Abdyllayev olaj- és gázipari miniszter szombaton kiadott nyilatkozata leszögezi: Türkmenisztán az ENSZ nemzetközi bíróságán próbál érvényt szerezni három tengeri olaj- és gázmezőre formált követelésének.

Az ügy előzményeként június közepén azeri határőrök elfogtak a Kaszpi-tengeren egy türkmén hajót, amely állítólag szeizmológiai kísérleteket végzett a térségben. Baku szerint a vitatott Kyapaz szénhidrogénmezőben végzett kísérletekkel Asgabat megsértette a két állam közötti megállapodásokat. A türkmén fél viszont azt állítja, hogy nincs olyan egyezmény, amely tiltaná az ilyen kísérleteket.

Azeri becslés szerint a Kyapaz mező - amelyet a türkmének Serdar néven emlegetnek - akár 50 millió tonna kőalajat rejthet.

A Kaszpi-tenger mélyén található ásványkincsek megosztásáról a Szovjetunió felbomlása (1991) óta folyik a vita a beltenger körül fekvő országok (Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország, Türkmenisztán) között. A Baku és Asgabat között kiújult feszültség megtorpedózhatja az európai uniónak azt a tervét, hogy tenger alatti csővezetékkel kösse össze Azerbajdzsánt és Türkmenisztánt. E majdani vezetéken érkezhetne - Oroszország megkerülésével - egy napon földgáz Közép-Európába.

A vita éleződése nyomán megfigyelők arra számítanak, hogy nagyobb az esélye egy tisztán azeri vezeték megépítésének, miáltal Türkmenisztán belátható időre kiszorulna az európai földgázpiacról. Az Azerbajdzsánból kiinduló csővezeték viszont szerényebb gázmennyiséget szállítana Nyugat felé.