rss      tw      fb
Keres

A jogszabályváltozások ellen tüntettek Budapesten

MTI 2012. június 30., szombat 17:32

A vasárnap életbe lépő munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) szombaton Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

A flashmobon (villámcsődület) egy iratmegsemmisítővel vágták szét a munka törvénykönyve egy példányát és a mintegy 100 résztvevő sárga csekkekkel ragasztgatta tele a minisztérium bejáratát.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője a rabszolgamunka törvénykönyvének nevezte a vasárnaptól hatályos jogszabályt, amely szavai szerint teljes kiszolgáltatottságba taszítja a munkavállalókat, megsemmisíti a jogvédelmüket és egy olyan "kaszárnya-kapitalizmus" felé viszi az országot, amely az alacsony képzettségű, olcsó munkaerővel próbál versenyezni a világpiacon.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a "100 dolláros kínai munkaerővel" akarja versenyeztetni a magyarokat, és a munkavállalók kiszolgáltatottságával próbál versenyképességet teremteni. Hozzátette, mindemellett "átgondolatlan adóhisztériát" és "rommá adóztatott gazdaságot" lát.

Székely Tamás, a Szolidaritás mozgalom társelnöke úgy vélekedett, hogy a munka törvénykönyve azoknak szól, akik eddig "csaltak, loptak", és ezután ezt törvényesen tehetik. A politikusokat arra szólította fel, hogy nézzenek szembe azokkal, akiknek helyzete, bére tőlük függ. Az érdekképviseleteket arra kérte, hogy tűzzenek fekete zászlót székházaikra.

Nagy András, a közelmúltban párttá alakult 4K! alelnöke a munkanélküliség mellett a másik legnagyobb problémának a szürke- vagy feketegazdaságot nevezte, jelezte, hogy a bejelentés nélkül dolgozókat sem a régi, sem az új jogszabály nem védi. Álláspontja szerint a kormány tudatosan kihasználja ezt a kényszerhelyzetet, amivel "bármelyik céget a markában tarthatja".

A rendezvényen egy petíciót is felolvastak, amelyben a munka törvénykönyvének visszavonását és a szakszervezetekkel közösen előkészítendő új törvényt követeltek. Emellett azt kérték, hogy a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetési javaslatot, ősszel pedig nyújtson be olyan jogszabályt, amely megszünteti az egykulcsos adót és a megszorításokat.