rss      tw      fb
Keres

Hőség - Az Országos Mentőszolgálat a kánikulára és a vasárnap kezdődő új ellátási rendre is felkészült

MTI 2012. június 30., szombat 16:48

Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, sőt a Balaton partjainál megerősített egységekkel dolgozik, ezzel együtt az egészségügyi ellátórendszer vasárnap kezdődő változásaira is felkészültek - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-nek.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szombaton 0 órakor életbe lépett a szerda éjfélig tartó hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra az ország jelentős részére harmad-, de a többi területre is másodfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt. Emellett az extrém UV-B sugárzás miatt is figyelmeztettek.

A mentőszolgálat szóvivője elmondta: a délutáni órákig Budapesten mintegy 300, a szokásosnál 15-20 százalékkal több, míg országszerte nagyjából 1300 riasztásuk volt. Győrfi Pál szerint ebből úgy tűnik: a kánikula csúcsát egyelőre nem értük el, mivel olyankor a mentők riasztásainak száma akár 30 százalékkal is megemelkedhet.

A tapasztalatok szerint az idősek viselik a legrosszabbul a kánikulát - mondta a szóvivő. Szombaton a nagy melegben több ájulásos esetük volt, egy ember bevásárlás közben, egy másik tömegközlekedési eszközön lett rosszul. Emellett a mentősöknek szokatlanul sok embert kellett a detoxikálóba is szállítaniuk. Győrfi Pál szerint ennek oka, hogy a kánikula az alkohol hatását felerősíti, a nagy melegben elfogyasztott alkohol könnyen akár eszméletvesztést is okozhat. Ezért a mentők továbbra is azt tanácsolják mindenkinek, hogy ne alkohollal, de még csak ne is cukros üdítőitallal, hanem ásványvízzel, vagy teával enyhítse szomját és fokozottan figyeljen oda a gyermekek és az idősek folyamatos folyadékpótlására.

A hétvégén országszerte mintegy 1500 mentődolgozó van szolgálatban, a mentőkocsik mellett országszerte négy helyen motorosmentők is riaszthatók, és 7 mentőhelikopter is rendelkezésre áll szükség esetén. Ezek mellett a Balaton parti mentőegységeket megerősítették, tekintettel a hétvégi nagy forgalomra - mondta Győrfi Pál.

Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) oly módon határozta meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. Egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amely során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról. A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak az állapotának a stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

Ennek kapcsán Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat az egészségügyi rendszer változásaira is felkészült. Minden mentőállomás és mentésirányító csoport megkapta az új beutalási renddel, illetve betegfelvétellel kapcsolatos információkat, a mentődolgozók tudják, hová vihetik a betegeket.

Emellett a mentőszolgálat dolgozói is közreműködnek abban a központban, ahol több telefonszámon éjjel-nappal fogadják az orvosok új beutalási renddel kapcsolatos kérdéseit - mondta a szóvivő.

Győrfi Pál kiemelte továbbá: a sürgősségi ellátásban továbbra is érvényes, hogy egyetlen kórház sem tagadhatja meg az ellátást, "így a sürgőségi ellátásban nem lehet fennakadás".