rss      tw      fb
Keres

"Képrombolást" követtek el iszlamista lázadók Maliban

MTI 2012. június 30., szombat 18:29

Fegyveres iszlamista harcosok leromboltak egy, a világörökség részeként számon tartott mauzóleumot Mali északi részén, Timbuktuban.

Az Anszár Din iszlamista szervezethez tartozó lázadók ledöntötték a muzulmánok által szentként tisztelt Szidi Mahmúd (Ben Amar) síremlékének falait - értesült a francia hírügynökség szombaton a helyi imám környezetéből.    

A brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozó helyi újságíró, Yeya Tandina arról számolt be, hogy Szidi Mahmúdén kívül két további mauzóleum is barbár rombolás áldozata lett. A szélsőséges nézeteikről ismert lázadók fennhangon hirdetik, hogy még szombaton elpusztítják Timbuktuban az összes muzulmán szent síremlékét. Egy másik szemtanú közlése szerint az iszlamisták feldúltak egy muzulmán temetőt Timbuktu északi részén.   

"A mauzóleumból semmi sem maradt, a temető pedig úgy néz ki, mint egy futballpálya - közölte Abdouaye Boulahi helyi tanító a brit hírügynökséggel. - Mintegy 30 férfi, Kalasnyikovval a vállán, csákánnyal és vésővel esett neki a síremlékeknek. Timbuktu lakossága tehetetlenül szemlélte a pusztítást."   

A Maliban tavasz óta dúló harcok miatt az UNESCO csütörtökön vette fel a világörökség veszélyeztetett kincseinek jegyzékére a Timbuktuban lévő mauzóleumokat.    Az Anszar Din szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva értésre adta, hogy a rombolások választ jelentenek a világszervezet lépésére. "Isten csak egy van. Ami itt (Timbuktuban) van, az haram (tilalmas az iszlám szerint). Mi muzulmánok vagyunk. Az UNESCO - az meg micsoda?" - idézte az AFP az iszlamista szóvivőt.   

A pusztítás hírére megszólalt az UNESCO főigazgatója, nyilatkozatban követelve a barbár akció azonnali leállítását. "Semmi sem igazolhat ilyen vandál rombolást. Felszólítom a (mali) konfliktusban érintett feleket, hogy szüntessék be e szörnyű és visszafordíthatatlan akciót" - hangzik Irina Bokova felhívása.    A francia külügyminisztérium is elítélte a barbár lépést Timbuktu szent helyei ellen, amelyeket "a Szahel-övezetben fekvő ősi város lelkének" nevezett.   

A Mali fővárosától mintegy ezer kilométerrel északra, a Szahara peremén fekvő Timbuktut "a sivatag gyöngyeként" szokták emlegetni. 1988 óta része a kulturális világörökségnek. A XI. században tuareg törzsek által alapított város egykor az iszlám szellemi központja volt; erről tanúskodik a városban őrzött több ezer történelmi kézirat. Három nagymecset mellett 16 temető és ugyanennyi mauzóleum szerepel az ENSZ világörökségi jegyzékén.   

Tuareg lázadók és az al-Kaida terrorista szervezettel kapcsolatban álló iszlamista csoportok márciusban egy katonai puccsot követően hatalmukba kerítették Mali északi térségét, benne Timbuktuval és Gaóval. Utóbbiban található a középkori szongáj fejedelemség legjelentősebb uralkodójának, Aszkia Mohamednek 17 méter magas, vályogból épített, piramis alakú síremléke. Ez utóbbi szintén része a kulturális világörökségnek.