rss      tw      fb
Keres

Az MSZP az anyák jogainak csorbulásától tart

MTI 2012. június 30., szombat 15:08

A vasárnap életbe lépő munka törvénykönyvének nőkre vonatkozó részeit, illetve a kormányzat abortusztablettával kapcsolatos magatartását bírálta szombati budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt kifogásolta, hogy megszűnik az anyák védettsége, amennyiben nem jelentik be azonnal terhességüket munkaadójuknak, továbbá beteg gyermekük otthoni ápolása idején is felmondhatnak nekik. A szocialista politikus kritizálta, hogy a kormány a 2013-as költségvetési javaslat szerint befagyasztja a szociális támogatásokat, közben pedig milliárdokat költ más célokra.

Arra hívta fel a miniszterelnököt és a kormányt, hogy a büdzsé tárgyalásakor vegyék figyelembe a családok érdekeit.

Kormos Kata, a szocialista párt szóvivője a munka törvénykönyve kapcsán úgy vélte: még inkább kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat, és mind ez, mind az abortusztabletta körüli „huzavona” csorbítja az emberek jogait.

A szóvivő ideológiai okot gyanít annak hátterében, hogy álláspontja szerint a kormány folyamatosan nehézségeket gördít az abortusztabletta hazai bevezetése elé, holott szerinte nem a politika, hanem az orvostudomány hatásköre lenne megítélni a kérdést. Leszögezte: a politika nem szólhat bele az állampolgárok szabad döntésére vonatkozó kérdésekbe.

Nem arról van szó, hogy könnyebb lenne az abortusz, hanem egy korszerű egészségügyi beavatkozáshoz való hozzáférésről - emelte ki Kormos Kata, hozzátéve, hogy nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a nem kívánt terhesség megelőzésének, a szexuális felvilágosításnak, és csökkenteni kellene a fogamzásgátló szerek árát.

Hozzátette: olyan környezetet kell teremteni az országban, hogy az abortusz szociális okból való kényszere fel se merülhessen.