rss      tw      fb
Keres

Befejezte munkáját az EU boszniai rendőri missziója

MTI 2012. június 30., szombat 14:31

Közel tíz évi működés után befejezte tevékenységét szombaton az Európai Unió rendőri missziója (EUPM) Bosznia-Hercegovinában.

Az EU tagállamokból érkező, kezdetben 500 fős, mára 130-ra apadt rendőrségi és igazságügyi szakértői csoport az ország 15 biztonsági hatóságából igyekezett a jogállamiságnak megfelelő rendőrséget kovácsolni. Az ENSZ rendőri misszióját 2003-ban felváltó rendőri kontingens egyúttal az EU közös kül- és védelmi politikájának próbaköve volt.

"Az ország biztonsági erőinek képességei állandóan javulnak" - jelentette ki Stefan Feller, a misszió német vezetője szerdán Brüsszelben. Feller szerint a boszniai rendőrség korszerű többnemzetiségű egység lett.

Az EUPM nemcsak a kiképzésben és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben játszott szerepet, de például segítette a boszniai rendőrséget abban, hogy saját soraiban is rendet vágjon: 2010-ben és 2011-ben három bevetésben 62 rendőrtisztet, 22 ismert politikust és magas beosztású köztisztviselőt tartóztattak le hivatali hatalommal való visszaélés és korrupció miatt.

Az uniós tagságra pályázó egykori jugoszláv tagköztársaságban továbbra is jelen van az EU Althea nevű biztonságfenntartó, közel 1200 fős csapata. Bár a tagállamok között vita van az Althea funkciójáról, egyelőre biztosan marad, legfeljebb kevesebb katonával, és inkább kiképzési feladatokat vállal majd.