rss      tw      fb
Keres

Tömegbaleset Röszkénél - Egy ember meghalt, tízen megsérültek - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. június 30., szombat 13:58

Egy ember meghalt, tízen megsérültek szombat hajnalban a röszkei határátkelőnél történt tömegbalesetben: egy török rendszámú, veszélyes anyagokat szállító kamion hátulról belerohant a kocsisorba.

A röszkei átkelő kilépő oldalán a szabadságukra Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások miatt mintegy kétkilométeres kocsisor torlódott fel. Egy török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról - mondta el Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.

A balesetben egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotban vannak, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai, illetve gyermekklinikájára vitték.

Összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört roncsokból. A sérültek valamennyien török származásúak, akik Ausztriából, Németországból és Belgiumból érkeztek - tudatta Szenti Szabolcs.

A kamionsofőr ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indul büntetőeljárás - közölte a szóvivő.

A baleset miatt egy időre teljesen lezárták az M5-ös autópálya érintett szakaszát és a tompai átkelőhöz irányították a forgalmat, de a korlátozást már feloldották.

Az összetört autók utasait, mintegy harminc embert, zömében tíz évnél fiatalabb gyerekeket, az önkormányzat segítségével a röszkei művelődési házban helyezték el, ott kaptak enni és inni.

Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrség is itt hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a kamion gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket szállított, a tartályok azonban megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállították.

Az egyik szemtanú, az Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő Umut Cakmahlar az MTI-nek elmondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt észlelve egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg.

Umut Cakmahlar a magyar hatóságoknak köszönetet mondva hangsúlyozta, tíz perccel a történtek után már a helyszínen volt a segítség, elhelyezésükről és ellátásukról is gondoskodtak.