rss      tw      fb
Keres

Soltész: 11,7 milliárd a megváltozott munkaképességűek foglakoztatására

MTI 2012. június 30., szombat 13:55

Közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt - jelentette be Soltész Miklós szombaton Budapesten.

A szociális államtitkár a családi olimpia rendezvényen azt mondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett program országos lefedettséggel valósul meg, minden megyében több helyszínen.

Kitért arra is, hogy a kabinet eddig már több mint kilencmilliárd forinttal támogatta a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését az Új Széchényi Terv keretében. Soltész Miklós elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján elérhető pályázat támogatást ad a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedéséhez, és ahhoz, hogy munkatapasztalatot szerezzenek.

Maximum öt hónapig, 100 százalékos bértámogatást biztosítanak azon vállalkozások számára, amelyek vállalják az ilyen munkaerő alkalmazását. A bértámogatás mellett számos munkaerő-piaci integrációt segítő szolgáltatás is elérhető lesz a program keretében.

Kitért arra is, hogy a kabinet eddig már több mint kilencmilliárddal támogatta a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését az Új Széchényi Terv keretében. A pályázatok a megváltozott munkaképességű munkavállalók képzéséhez, munkaerő-piaci integrációjához, elhelyezkedést segítő szervezetek fejlesztéséhez nyújtanak támogatást.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy június 21-étől lehet jelentkezni arra a kétmilliárdos keretre, amely a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segíti.

Szeptember 7-éig lehet továbbá pályázni arra a 2,7 milliárd forintra, amelynek célja a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató, nem állami szervezetek támogatása. Több mint 700 millió forinttal támogatnak több mint 90 szervezetet, amelyek szintén fogyatékossággal élőket támogatnak.

Soltész Miklós kifejtette: a kormány egyik legnehezebb döntése volt, amikor az egész rokkantsági rendszert felülvizsgálatát elvégezte.

Orsós Zsolt csörgőlabda paralimpikon arról beszélt, hogy nagyon fontos a fejekben való akadálymentesítés. Az elmúlt két évben mintegy 6-7 ezer középiskolás diákkal beszélgetett a szolidaritás nagyköveteként, illetve ismertette meg sportágát.

Kiemelte: a fogyatékos embereknek ma nagyon kis hányadát foglalkoztatják, mert a munkaadók tartanak tőlük. Reményének adott hangot, hogy sikerül ezen változtatni, és a fiatalok, akikkel beszélgetett, már másként gondolkodnak majd erről.

Az első alkalommal megszervezett családi olimpián az Orczy Parkban délelőtt 9 órától este 7 óráig várják a családokat: az érdeklődők a foci- és sorversenyek mellett olyan extra mozgásfajtákat is kipróbálhatnak, mint a felfújható "öttusa birodalom", Eurobungy, légbicikli, léglabda, de van kalandpark, ugrálóvár és KRESZ Park is. Az ingyenes programokat zenei koncertek színesítik, fellép az Alma Együttes, a Makám Zenekar, a Zabszalma és a Tücsök Zenekar, valamint Pintér Béla.