rss      tw      fb
Keres

Előretört a külföldi bányászati koncessziókat ellenző párt Mongóliában

MTI 2012. június 30., szombat 13:47

Előretört a külföldi bányászati koncessziókat ellenző baloldali pártszövetség Mongóliában a csütörtökön rendezett parlamenti választásokon - derül ki a nem végleges eredményből.

A Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) által vezetett szövetség a leadott szavazatoknak mintegy 22 százalékát szerezte meg - közölte szombaton az országos választási bizottság.

Az élen végzett két nagy párt - a Mongol Demokrata Párt (MDP) és a Mongol Néppárt (MNP) - egyike sem jutott annyi mandátumhoz a 76 tagú törvényhozásban, hogy egyedül alakíthatna kormányt. Az MDP 35,32, míg az MNP 31,31 százalékát szerezte meg a leadott szavazatoknak. Bármelyikük is kap kormányalakítási megbízást, szüksége lesz a baloldali tömb támogatására.

Az utóbbi egyfajta "nemzeti erőforrásokat!" jelszóval folytatott választási hadjáratot, követelve annak a 2009-ben kötött megállapodásnak az újratárgyalását, amelynek értelmében a kanadai Ivanhoe Mines konszern 66 százalékos részesedéshez jutott a hatalmas Oju Tolgoj réz- és aranybányában. A pártszövetség ellenzi a Tavan Tolgoj szénmező külföldi tulajdonba adását is.

Az MDP és az MNP a legutóbbi választások óta nagykoalícióban kormányozta Mongóliát, ám közös kormányuk idén januárban felbomlott. Helyi elemzők szerint a két nagy párt óvakodni fog attól, hogy koalícióra lépjen az MNFP vezette pártszövetséggel. Utóbbi vezére, Nambarín Enhbajar korábbi államfő hamarosan bíróság elé áll korrupciós vádak miatt.