rss      tw      fb
Keres

Merkel nem kapta meg a "kancellári többséget" a Bundestagban

MTI 2012. június 30., szombat 13:23

Bár az európai pénzügyi mentőövről és a fiskális paktumról megejtett parlamenti szavazás az igenek nagy többségét hozta, a német kancellár örömébe üröm is vegyült: a kormánypárti képviselők közül sokan "kiszavaztak".

A pénteki szavazáson a képviselőknek név szerint kellett véleményt nyilvánítaniuk az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) rögzítő törvényről, annak finanszírozási keretéről, valamint az Európai Unió szintjén érvényes fiskális paktumról. A koalíciós pártok (CDU, CSU, FDP) összesen 311 főt delegálnak a Bundestagba, ám a megejtett három szavazáson egyszer sem jött össze a 311 kormánypárti "igen". Mintegy húsz uniópárti, illetve liberális honatya mindhárom alkalommal nemmel voksolt.

Az ESM éles vitákat váltott ki mind a konzervatív, mind a liberális párton belül. Sok képviselőt aggaszt, hogy Berlin 200 milliárd euróval járul hozzá a pénzügyi mentőöv létrehozásához.

Thomas Oppermann, az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) alsóházi ügyvezetője szombaton hangsúlyozta: Merkel nem kapta meg a "kancellári többséget" e fontos szavazásokban, tehát a kormányoldal frakciója nem állt ki egységesen a kancellár irányvonala mellett.

"Egy kancellári demokráciában elengedhetetlen, hogy az összes alapvető kérdésben meglegyen a kancellári többség" - jelentette ki Oppermann, aki szerint pénteken "tanúi voltunk annak, hogy megkezdődött a Merkel-korszak vége".

A pénteken terítékre került kérdések megszavazásához - mivel azok érintik a német alkotmány egyes rendelkezéseit - kétharmados többségre volt szükség a Bundestagban. Az ellenzék pártjai közül kettő (SPD, Zöldek) hajlandó volt igennel szavazni, miután engedményeket csikartak ki a kormánytól, többek között a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó kérdésében.