rss      tw      fb
Keres

Krónika: "cégtemetőt" számoltak fel a pénzügyőrök

MTI 2012. június 30., szombat 12:30

Jelentős köztartozást felhalmozó cégeket tüntetett el az a bűnszervezet, amelyet nemrégiben sikerült felszámolnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV) Bács-Kiskun megyében - tudta meg az MTI Hírcentrum.

Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában szombaton elhangzottak szerint a NAV munkatársai egy dunafalvai családi házra csaptak le, ahová több mint 60 gazdasági társaságot jelentettek be. A ház üres volt, a jelentős köztartozásokat felhalmozó cégeknek sem volt nyomuk a házban.

Az ügynek huszonöt gyanúsítottja van, három embert, köztük egy budapesti ügyvédet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Varga Sándor, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgató-helyettese a műsorban elmondta: "az adóssággal rendelkező cégektől ez az idézőjelek között mondott cégmentő szolgálat a közreműködéséért az eladósodottság mértékétől függő anyagi ellenszolgáltatást kért, ami legalább ötszázezer forint volt."

A kilenc megyét érintő akcióban a pénzügyi nyomozók egy időben harmincöt helyszínen tartottak házkutatást. Az ügyben adócsalás, költségvetési csalás, sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás.

A NAV szerint a cégtemetőt működtető bűnszervezet 110 millió forinttal rövidítette meg az államot. A lefoglalt ingatlanok, járművek és bankszámlák miatt azonban a kár nagy része megtérülhet.