rss      tw      fb
Keres

Külföldi sajtó - A FAZ írása a magyar-román viszonyról

MTI 2012. június 30., szombat 12:13

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyar-román viszony alakulásáról közölt cikket szombati számában.

A Túl sok szakács című írás szerzője, Reinhard Olt kifejtette: zavarok keletkeztek a magyar-román kapcsolatokban. Orbán Viktor és Traian Basescu román államfő között "a megértés légköre alakult ki", Victor Ponta miniszterelnök alatt viszont megromlott a klíma, amihez a román politikus "jelentősen hozzájárult". Ugyanakkor a magyar félnek is van szerepe abban, hogy felhőssé vált a viszony.

Jellemző a helyzetre a Nyirő József hamvainak újratemetése körüli "kötélhúzás" - írta Olt. A szerző meggondolatlanságnak nevezte, hogy Kövér László házelnök részt vett a székelyudvarhelyi megemlékezésen, támadva a Ponta-kormányt. Szerinte Kövér László részvétele az önkormányzati választási kampányban "ártott a magyar kisebbségnek".

A német lap újságírója kifejtette: a szomszédos országokban élő magyarságra vonatkozó budapesti politika "egyáltalán nem koncepció nélküli", de hiányzik egy "kormányzó kéz", amelynek "kétségtelenül a Külügyminisztériumban lenne a helye".