rss      tw      fb
Keres

Tömegbaleset Röszkénél - Mintegy harminc embert helyeztek el a művelődési házban

MTI 2012. június 30., szombat 11:50

Mintegy harminc embert, zömében tíz évnél fiatalabb gyereket, a szombat hajnalban az M5-ös autópályán történt balesetben összetört autók utasait helyezett el az önkormányzat segítségével a katasztrófavédelem a röszkei művelődési házban - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrségi is itt hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat. A Belgiumból, Ausztriából és Németországból szabadságukra hazatérő török származású vendégmunkások enni és inni is kaptak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán a vendégmunkások miatt mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. Egy veszélyes anyagot szállító török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról.

A balesetben a jelenlegi információk szerint egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotban vannak, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai, illetve gyermek klinikájára vitték.

Szenti Szabolcs közölte: a balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört járművekből.

A kamionsofőr ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indul büntetőeljárás - tudatta a százados.

Az M5-ös autópálya érintett szakaszát a határ felé vezető oldalon lezárták, a rendőrség a Szerbiába tartó forgalmat a tompai határátkelő felé tereli. A szóvivő azt tanácsolta az autósoknak, hogy már Kecskemétnél vagy Kiskunfélegyházánál hajtsanak le az autópályáról, és a főutakon közelítsék meg a tompai átkelőt.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a kamion gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket szállított, a tartályok azonban megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállították.

Az egyik szemtanú, az Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő Umut Cakmahlar az MTI-nek elmondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt halva egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg.

Umut Cakmahlar a magyar hatóságoknak köszönetet mondva hangsúlyozta, tíz perccel a történtek után már a helyszínen volt a segítség, elhelyezésükről és ellátásukról is gondoskodtak.