rss      tw      fb
Keres

Elhalasztották a palesztin elnök és az izraeli kormányfő helyettesének találkozóját

MTI 2012. június 30., szombat 11:28

Határozatlan időre elhalasztották Mahmúd Abbász palesztin elnök és Saul Mofaz izraeli miniszterelnök-helyettes tervezett találkozóját - jelentette be szombaton egy neve elhallgatását kérő palesztin tisztségviselő.

A halasztás oka nem ismert, mindazonáltal annyit lehet tudni: több palesztin tisztségviselő nem akarta, hogy Abbász a napokban találkozzon Mofazzal.

Saul Mofaz, a centrista Kadima Párt vezetőjeként arra próbálja rávenni Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy tegyen további erőfeszítéseket a palesztinokkal való békekötés érdekében.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló csütörtökön közölte a Palesztina Hangja rádióban, hogy Mofaz kezdeményezésére vasárnapra Rámalláhba, a Palesztin Hatóság székhelyére szervezték meg a találkozót. Ez lett volna a legmagasabb szintű izraeli-palesztin eszmecsere a béketárgyalások 2010. őszi megfeneklése óta.

Saul Mofaz szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a csütörtöki bejelentést; annyit mondott, hogy kapcsolatban állnak Abbász hivatalával egy ilyen találkozó létrejötte érdekében. Maga Mofaz júniusban már közölte újságírókkal: szándékában áll találkozni Mahmúd Abbásszal, "hogy megvizsgáljuk a béketárgyalások újrakezdésének lehetőségeit a palesztinokkal".

Kevesen számítanak előrelépésre ez ügyben a novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

"Sem növelni, sem csökkenteni nem akarjuk a várakozásokat. Ez nem tárgyalási találkozó lesz. A tárgyalások felelőssége a(z izraeli) miniszterelnöké és a hivatalos tárgyalóküldöttségeké" - mondta a palesztin főtárgyaló a rádióban.