rss      tw      fb
Keres

Hőség - A kánikula mellett extrém UV-B sugárzás várható

MTI 2012. június 30., szombat 10:19

A kánikula mellett nagyon erős lesz az UV-B sugárzás szombaton - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az országos tiszti főorvos utasítása szerint szombaton 0 órakor életbe lépett a szerda éjfélig tartó hőségriadó. A meteorológiai szolgálat honlapján közölte: a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ekkor a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat, ezért mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Amennyiben lehetséges, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást. A nagy meleg miatt szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat.

A többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint szombaton az ország nagy részén nem várható csapadék. A hőmérséklet délután 31-36, késő este 24-29 Celsius-fok között alakul. Az ország tavainál is napos, meleg idő várható, viharjelzés sehol nincs érvényben. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 24 fokos, a Tisza-tó és a Szelidi-tó 24, míg a Fertő-tó vízhőmérséklete 25 fok - közölte a meteorológiai szolgálat.