rss      tw      fb
Keres

Nem mond le a plágiummal vádolt román kormányfő

MTI 2012. június 30., szombat 9:52

Nem mond le a román kormányfő, jóllehet az illetékes bukaresti testület megállapította: plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor. Victor Ponta szerint a döntés "politikai indíttatású és törvénytelen" - közölte pártja szombaton.

A plágiumok kivizsgálására hivatott Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács pénteken megállapította, hogy Victor Ponta a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatába 85 oldalt szó szerint bemásolt más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan feltüntette volna forrásait. Emiatt a testület visszavonta a politikus doktori címét.

A testületet azonban - annak ülése közben - Liviu Pop oktatási miniszter rendelet útján feloszlatta és újjászervezte. Ez azt jelenti, hogy tanácsot 20-ról 45 tagúra bővítik, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata. Pop egyúttal kijelentette, hogy bármilyen döntést hoz a régi összetételű testület, annak nem lesz jogi érvénye.

"Politikai (indíttatású) és törvénytelen döntést hoztak a (Traian Basescu) államfőhöz közel állók azért, mert részt vettem az Európai Tanács ülésén. Nem adom fel a harcot, amelyet az ellenem irányuló támadások ellen vívok. Szó sem lehet arról, hogy lemondjak" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó Victor Ponta a Bukarestben kiadott pártközlemény szerint.

Az oktatási miniszter pénteken közölte: mostantól a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrányba keveredett, majd ennek nyomán lemondott oktatási miniszter munkája volt terítéken.

A kormányfő egy csütörtöki lapinterjúban még arról beszélt, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, ha az etikai tanács vétkesnek találja.

Románia képviseletében Victor Ponta utazott csütörtökön Brüsszelbe, az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletére, annak ellenére, hogy szerdán a román alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az ülésen az államfő jogosult képviselni Romániát.