rss      tw      fb
Keres

Ruanda védi a gorilláit az orvvadászattól és a regionális erőszaktól

MTI 2012. június 30., szombat 8:53

2012. június 30., szombat(MTI/AFP) - A ruandai hatóságok orvvadászat elleni fellépésének köszönhetően egyre nő a hegyi gorillák szám a Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén húzódó Virunga-hegységben.

A populáció jelenleg mintegy 480 egyedet számlál, míg világszerte mintegy 790 gorilla él.

"Azt szeretnénk, ha a lehető leginkább megőriznék vad életmódjukat" - hangoztatta a Virunga-hegységben található ruandai Vulkánok Nemzeti Parkban Francis Bayingana idegenvezető, aki turistáknak mutatja be a nemzeti parkot és a gorillák életét.

Évről évre csökken a vadorzás, elsősorban a helyi közösségek felvilágosításának köszönhetően - mondta Télesphore Ngoga, a Ruandai Fejlesztési Bizottság (RDB) vadvédelmi részlegének vezetője.

Augustin Basabose, a Gorillamentő Nemzetközi Program megbízott igazgatója szerint kevesebb gorillacsapdát állítanak fel a vadorzók, de a főemlősök így is gyakran más állatoknak, például antilopoknak felállított csapdák fogságába esnek.

Basabose egyike annak a húsz embernek, akiket a hatóságok egy 15 fős, gorilla bébikből és felnőttekből álló csoport névadására kiválasztottak. A "kwita izina" néven ismert szertartást 2005 óta évente megtartják. Az ünnepség célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett faj megóvásának fontosságára, és növelje az idegenforgalmat.

Az idegenforgalom az ország fontos devizaforrása, 2011-ben az RDB szerint 252 millió dolláros (58 milliárd forint) bevételt hozott költségvetésbe. Egy gorillákkal töltött napért a külföldi turisták Ruandában 750 dollárt (172 500 forintot) fizetnek.

Kongóban a közelmúltban lázadás tört ki a hadseregben, a lázadók behatoltak a kongói Virunga Nemzeti Parkba, egészen a gorillák lakta övezetig - mondta el Emmanuel de Mérode, a park igazgatója. A kongói park mintegy hat hete zárva van a turisták előtt.