rss      tw      fb
Keres

Tovább szigorítják az orosz civil szervezetek működési szabályait

MTI 2012. június 30., szombat 5:41

Külföldi ügynök státussal ruházza fel a politikai tevékenységgel foglalkozó és finanszírozásában külföldi forrásokat használó orosz civil szervezeteket az a törvénytervezet, amelyet pénteken terjesztettek be a parlament elé a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselői.

Emberjogi csoportok élesen bírálták javaslatot. Ljudmilla Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport elnöke a demokrácia és a civil társadalom elleni támadásnak minősítette a törvénytervezetet. A szerzők viszont azt állítják, hogy az előírások az érintett civil szervezetek tevékenységének átláthatóságát hivatottak biztosítani.

A törvénytervezet értelmében külföldi ügynöknek tekintendőek azok a civil szervezetek, amelyek pénzt vagy mást jellegű anyagi támogatást kapnak külföldi országoktól vagy állami szervektől, külföldi vagy nemzetközi szervezetektől, külföldi magánszemélyektől, és Oroszország területén politikai tevékenységet folytatnak, ideértve a külföldi támogatóik érdekében történő fellépést - mondta Alekszandr Szigyakin, a javaslat egyik szerzője a Ria Novosztyi című orosz hírügynökségnek.

A törvény hatálya alá eső szervezeteknek minden általuk terjesztett dokumentumban, köztük az interneten vagy a tömegtájékoztatásban megjelenő anyagokban is, fel kell tüntetniük, hogy külföldi ügynök funkcióját töltik be. Emellett külön nyilvántartásba kerülnek, és félévente be kell számolniuk tevékenységükről, a hatóságok pedig évente ellenőrzik gazdálkodásukat.

Szigyakin szerint a szabályok nem akadályozzák a civil szervezetek működését, nem sértik jogaikat, hanem az a céljuk, hogy biztosítsák a külföldi ügynöki tevékenység átláthatóságát, és elérhetővé tegyék ezeket az információkat minden orosz állampolgár számára.

"Azt akarják elérni, hogy honfitársaink szemében árulónak tűnjünk" - háborgott Alekszejeva.

Emberjogi csoportok és a választásokat ellenőrző szervezetek rendszeresen részt vettek az utóbbi hónapok tüntetéseiben, amelyeken az ellenzék által vélelmezett választási csalások ellen tiltakoztak. Vlagyimir Putyin miniszterelnökként, majd államfőként azzal vádolta ezeket a szervezeteket, hogy destabilizálni akarják az országot az Egyesült Államok érdekében.

A Szentpéterváron tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken azt ígérte orosz civil szervezetek képviselőinek, hogy Washington a jövőben is támogatja őket.