rss      tw      fb
Keres

A német nemzetiségű lengyelek emigráns örökösei visszakaphatják tulajdonukat

MTI 2012. június 30., szombat 4:47

Érvényesíthetik a tulajdonhoz fűződő jogaikat a német nemzetiségű lengyelek azon örökösei, akik 1956 és 1984 között vándoroltak ki Lengyelországból és emiatt megfosztották őket minden vagyonuktól a lengyel kommunista hatóságok - így döntött a lengyel legfelsőbb bíróság pénteken.

A kommunista korszakban érvényes törvény alapján a második világháború után önmagukat lengyelnek valló, majd azután német gyökereikre hivatkozva kivándorló személyek elveszítették a tulajdonjogot a Lengyelországban hátrahagyott javaikra.

A törvényt újraértelmezve a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy annak előírásai nem vonatkoznak azoknak az örököseire, akik életük végéig Lengyelországban maradtak. Így tehát az örökösök, akik később az emigrálás mellett döntöttek, s így elveszítették lengyel állampolgárságukat és minden vagyonukat, követelhetik javaik visszaszolgáltatását.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a kommunista időszakban érvényes törvényben nem szerepelnek tételesen az örökösök.

Sziléziából és Varmia-Mazúriából több százezren vándoroltak ki Németországba 1956 után, elveszítve ezzel lengyelországi javaikat.