rss      tw      fb
Keres

A Mercosur és az Unasur is felfüggesztette Paraguay tagságát

MTI 2012. június 30., szombat 4:05

2012. június 30., szombat (MTI/AP/EFE/Reuters) - A dél-amerikai országok két legjelentősebb szervezete felfüggesztette Paraguay tagságát az államfő puccsszerű felmentése miatt.

A Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur), illetve a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (Unasur) tagállamainak államfői pénteken az argentínai Mendoza városban tartott találkozójukon döntöttek Paraguay felfüggesztéséről.

A diktatúrák és ingatag demokratikus rendszerek hosszú történelmi múltjával rendelkező Paraguay parlamentje június 21-én, bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás keretében, mindössze két óra alatt felmentette az államfői tisztségből Fernando Lugót, akinek nem volt lehetősége a védekezésre. Az elnököt kötelességszegéssel vádolták, amiért nem akadályozta meg a társadalmi konfliktusok elmérgesedését. Az ügy politikai válságot robbantott ki, több ország visszahívta nagykövetét, sőt egyesek államcsínynek minősítették Lugo felmentését.

A Mercosur, az Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay által 1991-ben megalakított nemzetközi kereskedelmi szervezet szokásos félévenkénti csúcstalálkozója után Cristina Fernández argentin államfő közölte, hogy a 2013 áprilisára tervezett elnökválasztásig felfüggesztik Paraguay tagságát a demokratikus rend megsértése miatt, de gazdasági szankciókat nem foganatosítanak, mert "azok soha nem ártanak a kormányoknak, hanem mindig a nép szenved miattuk".

Paraguay a legszegényebb dél-amerikai ország, és katasztrofális következményekkel járna számára bármilyen büntetőintézkedés a Mercosur részéről, mert kereskedelmének felét éppen a szervezet másik három tagállamával bonyolítja le.

A Mercosur ugyanakkor teljes jogú tagjává fogadta Venezuelát, hogy "megerősítse magát" a gazdasági világválsággal szemben.

Paraguay tagságának felfüggesztése és ezzel együtt szavazati jogának, illetve vétójogának megvonása tette lehetővé, hogy hat év várakozás után a Mercosur teljes jogú tagjává váljon Venezuela. Ezt ugyanis eddig a paraguayi parlament akadályozta meg, amely Hugo Chávez venezuelai elnök "antidemokratikus nézetei" miatt nem volt hajlandó ratifikálni a Venezuela felvételéről 2006-ban aláírt megállapodást.

Venezuelát július 31-én veszik fel a Mercosurba egy, külön e célra Rio de Janeiróban tartandó értekezleten. Venezuela felvételével a Mercosur egyesíti Dél-Amerika legnagyobb gabona- és energiaexportáló országait. A szervezetet azonban áthatja a belső megosztottság. Dacára annak, hogy tagjai a szabadkereskedelmet és a közös piac előmozdítását célul kitűző Mercosurnak, Brazília és Argentína gyakran bonyolódik kereskedelmi vitákba és kölcsönösen korlátozzák a másik féltől származó importot.