rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Tiltott helyen dohányzásért eddig 102 intézkedés történt

MTI 2012. június 30., szombat 3:57

Az ellenőrzött intézmények és vendéglátóhelyek kevesebb, mint egy százalékánál szegték meg a tiltott helyen történő dohányzással kapcsolatos szabályokat - írta szombati számában a Népszabadság, amely az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) összesítésére hivatkozva azt írta: a türelmi idő lejártát követően áprilisban és májusban a népegészségügyi hatóság kistérségi intézetei összesen 12.174 ellenőrzést tartottak, de mindössze 102 esetben történt hatósági intézkedés, illetve büntetés.

A lap szerint összesen 6,2 millió forintra tehető a szabálysértésekért kiszabott összeg.

A Népszabadság emlékeztetett: április elején lejárt a szigorított dohányzási szabályozással kapcsolatos felkészülésre szánt három hónapos türelmi idő. A moratóriumot követően az ÁNTSZ razziákat indított, hogy ellenőrizze, betartják-e a nem dohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseit, amelyek alapján tilos cigarettázni egyebek mellett a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön, a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

A lap az OTH adataira hivatkozva azt írta: a türelmi időszakhoz képest áprilistól jelentősen, ötödére csökkent a cigarettázókra, dohányfüstre panaszkodók száma.

A Népszabadság szerint feljelentésekből nincs hiány, sőt, egészen szokatlan esetek is akadnak: a baracskai bv-intézet börtönőrei például egy rabot "dobtak fel" sokadszori fegyelmi eljárás után az ÁNTSZ-nél, mert rendszeresen fittyet hányt a dohányzási tilalomra. A rabot a hatóság végül 30 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.